Το έργο Eastern Green Link Two (EGL2), που περιγράφεται ως υποθαλάσσιος «υπεραυτοκινητόδρομος», θα σχεδιαστεί κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem έδωσε το πράσινο φως σε ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών (4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού «υπεραυτοκινητόδρομου» κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.
Το έργο Eastern Green Link Two (EGL2), που περιγράφεται ως υποθαλάσσιος «υπεραυτοκινητόδρομος», θα σχεδιαστεί κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ του Γιορκσάιρ και της βορειοανατολικής Σκωτίας και θα μεταφέρει ισχύ 2 GW.
Τα δύο καλώδια μήκους 507 χιλιομέτρων (315 μιλίων) θα περάσουν από το Peterhead στο Aberdeenshire στο Drax στο North Yorkshire και θα λειτουργήσουν αρχικά παράλληλα με μια παρόμοια σύνδεση κατά μήκος της δυτικής ακτής.
Αποτελεί μέρος ευρύτερων κινήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση καλωδίου μήκους 500 χιλιομέτρων (311 μιλίων) μεταξύ της Σκωτίας και της βόρειας Αγγλίας για την ηλεκτροδότηση έως και 2 εκατομμυρίων σπιτιών, ανέφερε ο εποπτικός φορέας σε ανακοίνωσή του την Τρίτη. Πρόκειται για το πρώτο από τα 26 έργα στο πλαίσιο της διαδικασίας ταχείας χρηματοδότησης της Ofgem για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Η κατασκευή του λεγόμενου εγχειρήματος Eastern Green Two αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος, με το έργο να λειτουργεί το 2029. Αν και η σύνδεση μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, η πλειονότητα αναμένεται να ρέει από τη Σκωτία.
Όπως σημειώνει το BBC, το έργο έχει εκτιμηθεί από την Ofgem ότι θα κοστίσει 3,4 δισ. λίρες, ωστόσο η SSEN λέει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι τώρα θα ανέλθει σε 4,3 δισ. λίρες.
Η χώρα είναι ήδη καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια φεύγει από τη Σκωτία απ’ όση εισάγεται. Όμως η αμφίδρομη σύνδεση θα επιτρέψει επίσης την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρειάζεται, όπως τις ημέρες με χαμηλό άνεμο.
Ένας νέος σταθμός μετατροπής κατασκευάζεται κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Peterhead, από όπου θα τοποθετηθούν στον πυθμένα της θάλασσας καλώδια συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης.
Η σύνδεση θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μεταφέρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια σπίτια.
Το έργο θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις υποθαλάσσιες συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, με την ενδεχόμενη χωρητικότητα να είναι ικανή να τροφοδοτήσει 7,5 εκατομμύρια σπίτια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ, στον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη
- Zeekr: Η premium-tech μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε στην Ελλάδα τα μοντέλα 001, X και 7X
- Κακάο: Έκανε άλμα 8,4% φτάνοντας τα 4.550 δολάρια ανά τόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 6,5% από L’Oreal
- ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 39 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά
- Ασφαλιστικές: Στα 8,85 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2025
- Συνάντηση στη Σμύρνη την Πέμπτη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με Τουρκία
- Δήμας: Σε 7 πυλώνες η θεσμική αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις