Επιχειρήσεις

Ζανιάς: Η κερδοφορία επιστρέφει στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς, στην ομιλία του στο ελληνοτουρκικό φόρουμ.

«Η εξωστρέφεια της οικονομίας θα αποτελεί, εφεξής, σημαντικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πορείας που ήδη ξεκίνησε στη χώρα» τόνισε.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε πως η ανάκτηση των δυνάμεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τον πιο ανεξάρτητο τρόπο από τα stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τα οποία καμία από τις ελληνικές τράπεζες, που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε η χώρα και που το πλήγωσε πάρα πολύ, ανέκτησε τις δυνάμεις του και είναι τώρα έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας καθώς και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, οι ελληνικές τράπεζες, μέσα από συγχωνεύσεις, σημαντικές μειώσεις λειτουργικού κόστους, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς και από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν, διαθέτουν αυτήν τη στιγμή μια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία σε όρους βασικών κεφαλαίων Core Tier 1 φτάνει το 15,7%, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι με βάση το βασικό δυναμικό σενάριο των stress test της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν το 2016 πλεόνασμα κεφαλαίων 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε βασικό δείκτη κεφαλαίων (CET1) 13%, όταν το απαιτούμενο είναι 8%.

Στον τομέα της ρευστότητας, συνέχισε, οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί μετά τη σημαντική αύξηση που είχαν από τα μέσα του 2012 και το 2013, ενώ έχει υπάρξει πλήρης απαγκίστρωση από τον ELA και η έκθεση στο Ευρωσύστημα μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ από τα 118 δισ.που ήταν το 2012.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, η ρευστότητα έχει ενισχυθεί από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και από την πρόσβαση που ανέκτησαν οι τράπεζες στις αγορές, ενώ η κερδοφορία επιστρέφει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω μειώσεων του λειτουργικού κόστους, του κόστους του ρίσκου και του κόστους των καταθέσεων.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών μέσω αύξησης των χορηγήσεων δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Ζανιάς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu