Δείτε σε ποια ποτά θα υπάρχει «καπέλο» 13% και σε ποια 24%
Διευκρινιστική εγκύκλιο για τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ροφήματα, χυμούς και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εγκύκλιο είναι ότι όταν η κατανάλωση τους γίνεται στο κατάστημα, εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%, ενώ όταν παραδίδονται σε «πακέτο» υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφοροποίηση που αφορά τον καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι, τα οποία θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».
Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:
- Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.
- Όσα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμοί και ροφήματα σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.
- Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια – Μειώνει σταδιακά τις αγορές ομολόγων
- Θερινή σεζόν 2025: Ποιοι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη
- Στη Μονή Βατοπαιδίου εγκαταστάθηκε έργο αποθήκευσης ενέργειας
- Όλγα Μιχαλοπούλου: Νέα Chief New Commercial Activities Officer στη ΔΕΗ
- Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ προτρέπει τους πολίτες σε εκκένωση της Τεχεράνης
- Ζimmermann: Από την 5η λεωφόρο του Μανχάτταν, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα
- Μικτές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις