Τι προβλέπουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν στην Βουλή για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
– Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
– Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
– Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Χωρίς ευρωπαϊκή εποπτεία δεν υπάρχει Ένωση Κεφαλαιαγορών»
- Σεχμπάζ Σαρίφ (πρωθυπουργός Πακιστάν): «Ολοκληρώθηκε το τελικό κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ισχυρά κέρδη σε υψηλά δύο εβδομάδων με το βλέμμα σε μια συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- ALTER EGO MEDIA Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν Ντίλιαν και Δημητριάδης
- Ζωγράφος Προϊόντα Διαίτης ΑΕΒΕ: 130 χρόνια ιστορίας με νέα προϊόντα και σύγχρονη ταυτότητα
- Η Exxon Mobil εξετάζει εξαγορές στο LNG – Στο μικροσκόπιο και η Woodside
- Eurobank: Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης έως 36,4 εκατ. μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








