Οικονομία

Alpha Bank: Καταλύτης ο τουρισμός στην έξοδο από την κρίση

Η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία έτη – που φθάνει περίπου το 19% σωρευτικά από το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – έχει πλήρως αντισταθμίσει τις απώλειες της περασμένης δεκαετίας οδηγώντας στην εξαφάνιση των χρόνιων ανισορροπιών του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, που κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ στο 10μηνο.2013, ενώ συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων το πλεόνασμα του ΙΤΣ ανήλθε σε 5,3 δισ. ευρώ (2,97% του ΑΕΠ), από 3,4 δισ. ευρώ (1,84% του ΑΕΠ), ήτοι αύξηση 59%.

Η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (αύξηση 17% το 10μηνο Ιαν.-Οκτ.2014) και ειδικότερα των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 10,6% και του πλεονάσματος του τουριστικού ισοζυγίου κατά 10,5%, καθώς και των εισπράξεων από τις θαλάσσιες μεταφορές (Ναυτιλία) κατά 8,3%, με αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταφορών κατά 22,5%.

Συγκεκριμένα, η επίτευξη υψηλότερου πλεονάσματος στο τουριστικό ισοζύγιο (€11,3 δισ. το δεκάμηνο 2014, από €10,2 δισ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2013) οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 22% (21 εκατ. επισκέπτες σε σχέση με 17 εκατ. επισκέπτες το δεκάμηνο του 2013).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας σημείωσε το Νοέμβριο 2014 αύξηση 25% σε ετήσια βάση (έναντι 18% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) από 23% τον Οκτώβριο 2014 (σε σχέση με 20% τον Οκτώβριο 2013).

Οι μεταβολές αυτές συνιστούν ισχυρές ενδείξεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και προμηνύουν μια θετική εξέλιξη των τουριστικών εισπράξεων για το 2014 συνολικά καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί σημαντικό πυλώνα που συνέβαλε καταλυτικά στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, όπως αποτυπώνεται τόσο στις εξωτερικές συναλλαγές όσο και στη συνολική συμβολή του στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό έφθασαν το 28% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας στο δεκάμηνο του 2014, ενώ το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου καλύπτει το 73% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η συνολική συνεισφορά (έμμεση και άμεση) του τουρισμού στο ΑΕΠ θα φθάσει το 20% το 2014, αν συμπεριληφθούν εκτός από τους υπο-κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης και όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον τουρισμό, στους κλάδους των μεταφορών της αναψυχής, των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων, και ακόμη και το λιανικό εμπόριο και άλλοι κλάδοι.

close menu