Οικονομία

Μπαράζ γερμανικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και η δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κυριαρχούν στα σημερινά σχόλια του γερμανικού Τύπου. 

Το σχόλιο της Tageszeitung: «Φανταστείτε λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές στη Γερμανία ο Μπαράκ Ομπάμα να καλούσε δημοσίως τους γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν σε καμία περίπτωση τους Σοσιαλδημοκράτες. Η συνέπεια θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι να μην παρεμβαίνει κανείς άμεσα στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας σε προεκλογική περίοδο. Η είδηση που μετέδωσε το Spiegel ότι η Γερμανία θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απειλή προς τους έλληνες ψηφοφόρους: εάν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα χρήματά σου. Επίσης καταδεικνύει πόση σημασία προσδίδει η γερμανική κυβέρνηση σε δημοκρατικές εκλογές. Ελάχιστη». 

Νέο κούρεμα και νέα βοήθεια αντί Grexit 

Η Die Welt: «Οι απειλές του Βερολίνου δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης έχει αποτύχει. Το σύνθημα των διασωστών ευρωπαίων ‘χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων’ δεν ισχύει πια. Το κόστος της διάσωσης γινόταν όλο και μεγαλύτερο την ώρα που υποχωρούσε ο μεταρρυθμιστικός ζήλος της Αθήνας. Οι Έλληνες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων των διεθνών πιστωτών. Περισσότερα από 260 δισ. -το 80% του συνολικού χρέους- βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών, κυρίως των χωρών της ευρωζώνης. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας τα χρήματα αυτά θα χαθούν. Η Μέρκελ θα έπρεπε να το εξηγήσει αυτό στους γερμανούς φορολογούμενους. Οι Τσίπρας και ΣΙΑ το γνωρίζουν αυτό. Βρίσκονται σε θέση ισχύος. Αντί Grexit θα υπάρξει νέο κούρεμα και νέα βοήθεια δισ». 

Η Hannoversche Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Βερολίνο φοβόταν ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της ευρωζώνης. Στο μεταξύ ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει, κυρίως λόγω της σταθεροποίησης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το Βερολίνο φοβάται σήμερα αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικού τύπου. Εάν η Αθήνα εγκαταλείψει την πολιτική των περικοπών, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ρώμη και Παρίσι. Η συζήτηση για την Ελλάδα λοιπόν δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Είναι η αρχή μιας μοιραίας μάχης για τον βασικό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής της γηραιάς ηπείρου». 

Η Nürnberger Nachrichten: «Μια έξοδος ή και αποπομπή της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι λύση, πόσο μάλλον που και τα δυο ενδεχόμενα θα έφερναν αντιμέτωπη τη γερμανική κυβέρνηση με δύσκολα νομικά ζητήματα: η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει την έξοδο ή αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη παρά μόνον από την ΕΕ. Αυτό όμως θα συνιστούσε μια καταστροφική εξέλιξη και θα οδηγούσε την Ένωση στη χειρότερη κρίση ταυτότητας που έχει ζήσει ποτέ. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση». 

«Κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα 

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος το σχόλιο της Bild: «Τι συμβαίνει με έναν παίκτη που παραβιάζει τους κανόνες και κάνει σκληρά φάουλ; Φυσικά τιμωρείται και αποβάλλεται από το γήπεδο! Τι συμβαίνει με μια χώρα που δεν τηρεί τους κανόνες ή εφαρμόζει με καθυστέρηση τα συμφωνηθέντα; Λαμβάνει, όπως δείχνει μέχρι στιγμής το παράδειγμα της Ελλάδας, ευρεία στήριξη και δις! Αυτό όμως ενδέχεται να τελειώσει σύντομα. Εάν κερδίσουν οι ακραίοι αριστεροί τις εκλογές στην Ελλάδα και καταγγείλουν τις συμφωνίες με την ευρωζώνη, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα δείξει την κόκκινη κάρτα. Και θα τους εκδιώξει από το ευρώ. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό! Πρόκειται και για μια προειδοποίηση προς όλους τους Έλληνες να μην παρασυρθούν στις εκλογές από ακροαριστερούς απατεώνες, αλλά να συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει χαραχθεί, όσο επίπονος και δύσβατος κι αν είναι ο δρόμος. Μόνον τότε η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω αλληλεγγύη. Γιατί το ευρώ μπορεί να ζήσει θαυμάσια και χωρίς τους Έλληνες». 

Χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «πείραμα με αβέβαιη έκβαση, το οποίο δεν μπορεί να θέλει κανείς», η Rheinische Postεπισημαίνει: «(…) Φυσικά αυτό το γνωρίζουν τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Η μετάφραση των όσων πιστεύουν είναι η εξής: Αγαπητοί Έλληνες, μπορούμε και χωρίς εσάς, εσείς όμως ασφαλώς όχι χωρίς εμάς, γιατί αυτό θα σας οδηγούσε σε οικονομικό και κοινωνικό χάος. Έχουν δίκιο: αύξηση του πληθωρισμού, της ανεργίας, χρεοκοπίες τραπεζών και επιχειρήσεων, χωρίς την Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος της εξαθλίωσης. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να παραμείνει. Η Ένωση όμως δεν θα πρέπει να εκβιάζεται από λαϊκιστές όπως τον Αλέξη Τσίπρα. Το νεύμα του Βερολίνου προς την Αθήνα είναι η σωστή πολιτική στρατηγική. Η πίεση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας -όποια κι αν είναι αυτή- θα πρέπει να διατηρηθεί. Μόνον έτσι η χώρα θα παραμείνει στο δρόμο που έχει χαραχθεί. Και από αυτό επωφελούνται όλοι, η Αθήνα, η Ευρώπη και το ευρώ». 

Κώστας Συμεωνίδης 

Πηγή: Deutsche Welle

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu