Επενδύσεις

Μπουχώρης (ΤΑΙΠΕΔ): Στα 6,7 δισ. τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ω

Σημαντικά διεθνή κεφάλαια δεσμεύονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχώρης, σε δήλωσή του, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

“Οι υψηλές προσφορές των επενδυτών προεξοφλούν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού και είναι μία απόδειξη ότι, υπάρχουν σημαντικά διεθνή κεφάλαια που δεσμεύονται να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα”, αναφέρει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μπουχώρης τονίζει επίσης πως “Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων με προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα αποτελεί μία αναγνώριση της δουλειάς του ΤΑΙΠΕΔ που κατάφερε σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, να προσελκύσει όχι μόνο κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους αλλά και ένα τίμημα που ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς. Πρόκειται για κατεξοχήν αναπτυξιακό έργο αφού οι επενδύσεις σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμώνται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Διασφαλίζονται ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις που θα μεταμορφώσουν τα 14 αεροδρόμια.
Τονίζεται ότι δεν πωλούνται τα αεροδρόμια αλλά παραχωρείται η λειτουργία τους για 40 χρόνια μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο διαρκούς ελέγχου από το δημόσιο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “σημαντική ήταν η συμβολή όλων των φορέων της πολιτείας καθώς και της τουριστικής βιομηχανίας στην ευρύτατη διαβούλευση που προηγήθηκε.
Από την παραχώρηση ωφελούνται οι επιβάτες μέσω καλύτερων υπηρεσιών αλλά και προκαθορισμένων ορίων χρεώσεων που συγκρίνονται ευνοϊκά με αντίστοιχα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά βέβαια και οι τοπικές οικονομίες αφού τα αεροδρόμια θα υποδέχονται περισσότερους επισκέπτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, σε όρους τιμήματος, αποκρατικοποίηση που έχει πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο αυτό βρίσκει το Ταμείο σε φάση κορύφωσης του προγράμματος του και εδραιώνει την προοπτική επίτευξης των στόχων αποκρατικοποιήσεων αφού με την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, τα συνολικά έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα έχουν ήδη υπερβεί τα 6,7 δισ. ευρώ”.

close menu