Οικονομία

Χαρδούβελης: Συζητάμε για μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα

 Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο.

Όπως ανέφερε, συζητήθηκε η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, «πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου».

«Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση» πρόσθεσε.

Στην επισήμανση πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρέπεμπε για κάθε ελληνική επιθυμία στην τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου: «Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς αν στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα η Γερμανία θα βοηθήσει, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά, τονίζοντας η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε είναι ευρωπαϊστής: «Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή Ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Όπως έχει ήδη κάνει γνωστό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είναι μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

«Δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων»

Εν τω μεταξύ παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι βιώσιμο και πως η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η «νέα σχέση» που θα υπάρξει μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την 1η Ιανουαρίου και τη μετά- Μνημόνιο εποχή.

Η τελική μορφή της συγκεκριμένης σχέσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά, όπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «εάν οι αγορές δουν ότι υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας”, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα και θα πέσουν τα spreads και τα επιτόκια».

Οικονομία

close menu