Ο Αλ Τζαμπέρ θεωρήθηκε από την αρχή αμφιλεγόμενη επιλογή για να ηγηθεί των συζητήσεων της COP28 αφού είναι και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι οι δηλώσεις του προέδρου της COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ ότι «δεν υπάρχει “καμία επιστήμη” πίσω από τις εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».
Ο Αλ Τζαμπέρ που είναι και επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το κλίμα εξόργισε τους πάντες δηλώνοντας κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής εκδήλωσης: «Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκτός αν θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο πίσω στις σπηλιές».
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κλιματολόγος Michael Mann του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατηγόρησε τον Αλ Τζαμπέρ ότι “γελοιοποιεί πλήρως” τις συνομιλίες της COP28 και κάλεσε τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να τοποθετηθεί για το θέμα.
Ο Αλ Τζαμπέρ θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη επιλογή για να ηγηθεί των συζητήσεων της COP28 στο Ντουμπάι, δεδομένου ότι εργάζεται επίσης ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Abu Dhabi National Oil Company.
Σε μία προσπάθεια να μαζέψει τα “αμάζευτα” ο Αλ Τζαμπέρ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η ομάδα του “πιστεύει και σέβεται πολύ την επιστήμη”, προσθέτοντας ότι έχει μείνει έκπληκτος από τις “συνεχείς και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες υπονόμευσης του έργου του στην προεδρία της COP28!
Κοιτάζοντας μπροστά, “ο πρόεδρος της COP επικεντρώνεται στη συνεργασία με τα μέρη για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή μετάβαση και την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στον κόσμο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουλτάνου. “Έχει επανειλημμένα γνωστοποιήσει τη θέση μας σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα και έχει καλέσει όλα τα μέρη να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις που μπορούν να επιτύχουν ευθυγράμμιση, κοινό έδαφος και συναίνεση”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- FT: Ο Νετανιάχου πιέζει τον Τραμπ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν – Στο τραπέζι η επανέναρξη του πολέμου
- ΚΤΕΛ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 3 Νοεμβρίου – «Παγωμένοι» οι μισθοί εδώ και 17 χρόνια
- Νέα κυβερνοεπίθεση στα ψυγεία σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη – Στους 50°C οι καταψύκτες, τεράστιες απώλειες τροφίμων
- Στους δρόμους οι αρτοποιοί στις 4 Νοεμβρίου – Κινητοποίηση για την επιβίωση των φούρνων της γειτονιάς
- Y/KNOT: Νέα ναύλωση του δεξαμενόπλοιου AMETHYST με ημερήσια έσοδα 175.000 δολαρίων
- Φλωρίδης: Υπεκφυγές για τις καταγγελίες του αδελφού του περί διαφθοράς στη Δικαιοσύνη
- Deloitte: Επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων σε Ιωάννινα και Ηράκλειο
- Marvell: Εξαγορά-μαμούθ της Lumentum με αποτίμηση 115 δισ. δολαρίων με φόντο την έκρηξη της AI
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








