Tο υπ. Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν από τον μόνιμο διορισμό δεν αναγνωρίζεται ως συντάξιμη
Το υπ. Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ως συντάξιμη η προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων πριν από τον μόνιμο διορισμό τους, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω προϋπηρεσία υπολογίζεται μόνο για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάστηκαν στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πριν τον μόνιμο διορισμό τους, δεν μπορούν να προσμετρήσουν αυτά τα χρόνια για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του Δημοσίου. Ο χρόνος θα ληφθεί υπόψη μόνο στο πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα υπάλληλος με 25 έτη υπηρεσίας το 2012, εκ των οποίων τρία χρόνια ως συμβασιούχος και 22 ως μόνιμη, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις ανήλικου τέκνου, αφού η προϋπηρεσία της δεν αναγνωρίζεται ως συντάξιμη. Για να καλύψει το κενό, θα πρέπει να εξαγοράσει πλασματικά έτη.
Η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, σε ερώτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι ο νόμος 4440/2016 επιτρέπει τη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση του χρόνου απασχόλησης των επιλαχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1995, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και συνταξιοδοτική αναγνώριση.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία, για να θεωρηθεί ένας χρόνος ως συντάξιμος πρέπει να υπάρχει ασφάλιση και καταβολή εισφορών. Οι υπάλληλοι που εργάστηκαν πριν τον μόνιμο διορισμό τους μπορούν να υπολογίσουν αυτόν τον χρόνο μόνο μέσω της διαδοχικής ασφάλισης, και όχι ως χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιράν: «Ναι» σε συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ, αλλά όχι σε άμεσο άνοιγμα
- ΕΛΓΕΚΑ: Προληπτική ανάκληση μαρμελάδας Bonne Maman
- Θερινές εκπτώσεις: Χαμηλότερος ο τζίρος στα καταστήματα και πιέσεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο
- Βουλγαρία: Drone συνετρίβη κοντά στον διαβαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου
- Λυκαβηττός: Σε 57χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε σε σπηλιά – Από πτώση ο θάνατος
- Οριακή επικύρωση του Τοντ Μπλανς από τη Γερουσία ως γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ
- Berkshire Hathaway: Επαναγορά μετοχών 4,5 δισ. δολαρίων – Η μεγαλύτερη από το 2021
- Γερμανία: Στο 28% η AfD, δημοσκοπική κατάρρευση Μερτς
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








