Επικαιρότητα

Εφαρμογή για να καταγγέλουν οι πολίτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Το κατά πόσο θα λειτουργήσει θα φανεί στην πράξη, δεδομένου ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Καταγγελίες θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες για φοροδιαφυγή σε ειδική πλατφόρμα που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και αναμένεται να τεθεί σύνομα σε εφαρμογή.

Οι πολίτες θα μπορούν να αναγράφουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης. Οι καταγγελίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.

Ελεγχοι 

Την ίδια ώρα, οι ελεγκτές της εφορίας, μετά και την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, πραγματοποιούν ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς ακόμα και τις αργίες. Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει πάνω από 200.000 ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια με έμφαση τους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές με τη συνδρομή των tablet και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

close menu