Ελλάδα

Εισαγγελική πρόταση: Σε δίκη 4 του «Blue Horizon» για την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά

Για το περιστατικό έξω από το πλοίο Blue Horizon που συγκλόνισε τη χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 2023

Την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων ατόμων εισηγείται προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πειραιά, για τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτης που είχε σοκάρει το πανελλήνιο τον περασμένο Σεπτέμβρη και είχε προκαλέσει την παραίτηση του τότε υπ. Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης.

Κατηγορούμενοι είναι ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος, ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος, τους οποίους βαραίνουν σημαντικά αδικήματα, μετά και από το μπαράζ αποκαλύψεων για την δολοφονία του 36χρονου, αλλά και την προσπάθεια συσκότισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς: Συνελήφθησαν καπετάνιος και πλήρωμα του Blue Horizon για τον πνιγμό του 36χρονου

«Τον πέταξαν από τον καταπέλτη και τον σκότωσαν», λένε αυτόπτες μάρτυρες για τη δολοφονία στο Blue Horizon - Βίντεο δείχνει μέλος του πληρώματος να τον σπρώχνει από τον καταπέλτη - Βιοπαλαιστής, ζούσε στις εργατικές κατοικίες στο Λασίθι

Δολοφονία στο Blue Horizon: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον ύπαρχο που έσπρωξε τον 36χρονο Αντώνη - Τι νέα Λάρισα

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2023 ο Αντώνης Καργιώτης από τον Άγιο Νικόλαο σπρώχτηκε βία μέσα στη θάλασσα στην προσπάθειά του να ανέβει στο πλοίο Blue Horizon μόλις κατάλαβε ότι είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές. Τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη και βρήκε τραγικό θάνατο εντελώς αβοήθητος.

Τα βίντεο και άλλα ντοκουμέντα από εκείνη τη σοκαριστική βραδιά έριξαν φως στην υπόθεση, με τους συγγενείς του θύματος να περιμένουν την τιμωρία των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με το cretalive ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή:

– του πλοίαρχου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα «της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία πλοίου από την οποία επήλθε θάνατος και της απόπειρας υπόθαλψης κατά συρροή». Ο καπετάνιος, με βάση την εισαγγελική πρόταση, κατηγορείται ότι αφενός έδωσε το πράσινο φως να αποπλεύσει το «Blue Horizon» με ανοιχτό καταπέλτη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας, αφετέρου του αποδίδεται ότι ενώ είχε ήδη επέλθει ο θάνατος του άτυχου Αντώνη και ενώ είχε εικόνα των όσων προηγήθηκαν, στις επικοινωνίες που είχε με τις Λιμενικές Αρχές ανέφερε ψευδώς, με πρόθεση συγκάλυψης, ότι ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα.

– του ύπαρχου, ο οποίος επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο αλλά και της κατάχρησης εξουσίας. Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει δόλο στον ύπαρχο και σημειώνει: «αποτέλεσμα των απωθήσεων του κατηγορούμενου ήταν να πέσει τελικά ο Αντώνης Καργιώτης στο κενό που είχε δημιουργηθεί από την κίνηση του πλοίου, μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, να βρεθεί στη θάλασσα, στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου, με συνέπεια, να επέλθει, εντός ολίγων λεπτών, ο θάνατος του λόγω πνιγμού εντός θαλάσσιου ύδατος, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής, αποτέλεσμα που προέβλεψε και αποδέχθηκε ως ενδεχόμενο να επέλθει». Επιπρόσθετα, στον ύπαρχο αποδίδεται ότι άσκησε βία που δεν ήταν αναγκαία για την τήρηση της τάξης και ασφάλειας του πλοίου και για την προστασία των επιβαινόντων.

– του υποπλοίαρχου για συνέργεια, «δια ενέργειας και δια παραλείψεως, σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο». Κατά την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο υποπλοίαρχος ενώ εκτελούσε υπηρεσία αξιωματικού πρύμνης, ευρισκόμενος στο κατάστρωμα 5 (ρεμέντζο) του πλοίου, σε θέση από την οποία είχε άμεση οπτική επαφή με τον καταπέλτη του πλοίου και τα όσα εκτυλίσσονταν, παρέμενε αδρανής. Επιπλέον του καταλογίζεται ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη διάσωση του Αντώνη. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον πλοίαρχο ώστε ο τελευταίος να δώσει εντολή για να παύσει η λειτουργία των μηχανών, ούτε όμως και έριξε στη θάλασσα κάποιο από τα διαθέσιμα προς ρίψη σωσίβια.

– του ναύκληρου για τις πράξεις της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο και για κατάχρηση εξουσίας. Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι και εκείνος άσκησε, τουλάχιστον στην αρχή, βία σε βάρος του Αντώνη καθώς τον τράβηξε προς την προβλήτα, ενώ στην συνέχεια παρέμεινε αδρανής.

Blue Horizon – καταθέσεις επιβατών: «Ο Αντώνης είχε μπει στο καράβι» – Το εισιτήριο θανάτου και το χρονικό της φρίκης

Πραγματογνώμονας για Blue Horizon: «Δεν ακούστηκε, το “άνθρωπος στη θάλασσα” – Παραβιάστηκαν όλα τα πρωτόκολλα»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu