Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2026 αποτυπώνουν ρυθμό 2,2% στο δείκτη παρακολούθησης της αύξησης των μισθών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει τις μισθολογικές πιέσεις στην ευρωζώνη να περιορίζονται και να σταθεροποιούνται το 2026, σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση του «wage tracker» (δείκτης παρακολούθησης της πορείας των μισθών), που βασίζεται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις. Η σημερινή δημοσίευση (5 Νοεμβρίου 2025) επεκτείνει τον ορίζοντα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2026 και ενσωματώνει επιπλέον τα εφάπαξ για Βέλγιο και Αυστρία, στοιχείο που βελτιώνει τη συγκρισιμότητα των δεδομένων.
Ετσι, οι συμφωνημένες αποδοχές αυξήθηκαν 4,7% το 2024 (κάλυψη 50,6% των εργαζομένων) και 3,2% το 2025 (κάλυψη 48,7%). Το αντίστοιχο μέτρο χωρίς εξομάλυνση δείχνει 4,9% για το 2024 και 3,0% για το 2025, ενώ αν εξαιρεθούν πλήρως τα one-offs, οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.
Η αποκλιμάκωση στις αρχές του 2026 αποδίδεται εν πολλοίς σε δύο παράγοντες στην εξαφάνιση των μεγάλων εφάπαξ πληρωμών του 2024 και στο «εμπροστοβαρές» προφίλ αυξήσεων ορισμένων κλάδων εκείνη τη χρονιά.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2026 αποτυπώνουν ρυθμό 2,2% στο δείκτη αναφοράς (2,2% χωρίς εξομάλυνση), ενώ ο δείκτης χωρίς τις έκτακτες περιστάσεις κινείται στο 2,4%. Ωστόσο, η κάλυψη εργαζομένων υποχωρεί στο 19,4%, από 31,0% στο α’ εξάμηνο 2026 και 47,2% στο δ’ τρίμηνο 2025, περιορίζοντας την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος.
Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι ο προωθημένος (forward-looking) σκέλος του δείκτη παρακολούθησης των μισθών δεν αποτελεί πρόβλεψη, καθώς αποτυπώνει μόνο ό,τι είναι ήδη «κλεισμένο» σε ενεργές συμβάσεις και υπόκειται σε αναθεωρήσεις. Για μια πληρέστερη εικόνα, παραπέμπει στις μακροοικονομικές προβολές Σεπτεμβρίου 2025, οι οποίες τοποθετούν την αύξηση των αμοιβών ανά εργαζόμενο στο 3,4% για το 2025 και 2,7% για το 2026.
Αξίζει προσοχής και η έντονη ετερογένεια ανά χώρα ως προς την κάλυψη. Για το γ’ τρίμηνο 2026, η κάλυψη αναλογεί για τη Γερμανία στο 25,7% των εργαζομένων, για τις Κάτω Χώρες στο 36,7% και για την Αυστρία 34,0%. Πολύ χαμηλότερα βρίσκονται η Ισπανία (6,7%), η Γαλλία (4,0%) και η Ιταλία (25,0%). Η Ελλάδα διαμορφώνεται στο 10,1%, ένδειξη ότι τα δεδομένα χρειάζονται προσεκτική ανάγνωση στο εθνικό επίπεδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Alpha Bank: Πρόταση εξαγοράς ομολογιών 500 εκατ. ευρώ με φόντο νέα έκδοση
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: SOS για το ενεργειακό κόστος των μικρομεσαίων
- PREMIA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - H Αlpha Τράπεζα Α.Ε. απηύθυνε υπό όρους πρόταση για την εξαγορά Προνομιούχων ομολογιών κύριας εξασφάλισης σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής, συνολικού ύψους Ευρώ 500 εκατ. εκδόσεώς της και λήξεως το 2028. [18.09.2026]
- CrediaBank – Ευρώπη Holdings: Προχωρά η συγχώνευση με απορρόφηση
- Στις κάλπες οι Ρώσοι για την ανάδειξη της νέας Κρατικής Δούμας
- Xανδρής: Στάση στη Μήλο, αναβάθμιση μονάδας στη Θεσσαλονίκη
- CrediaBank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία - Ολοκλήρωση διατυπώσεων δημοσιότητας του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της «CREDIA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








