Διεθνή

ΕΚΤ: Κανένας λόγος ανησυχίας για το μαζικό ξεπούλημα σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για χρήση εργαλείων έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κρίσης.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην γαλλική αγορά μετοχών και ομολόγων μετά τα ισχυρά ποσοστά που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κήρυξε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Το sell off στην αγορά οδήγησε το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που είχε καταγραφεί ιστορικά, ενώ εξαφάνισε και 200 δισ. δολάρια από την αξία των μετοχών της χώρας. Ωστόσο, παράγοντες της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη νομισματικής πολιτικής παραμένουν ψύχραιμοι.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για χρήση εργαλείων έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κρίσης. Υπενθυμίζεται πως προχτές, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 3,338%, προτού «μαζέψει» ελαφρώς στο 3,25%. Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, από τα πιο ρευστοποιήσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους και παραδοσιακά θεωρούνται το δεύτερο πιο ασφαλές ενεργητικό της περιοχής μετά τα γερμανικά.

Η αστάθεια δείχνει αλλαγή της αντίληψης κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Άνταμ Κουρπιέλ. Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, εκτιμά ο Κασπάρ Χένς, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu