Τα στοιχεία αφορούν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ και κατά χώρα - Στο 66% η Σουηδία
Το 23% της ενέργειας που καταναλώθηκε το 2022 στην ΕΕ, και το 22,7% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ελλάδα, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 2021 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ ήταν 21,9%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2022.
Η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέβασε τον στόχο της ΕΕ για την κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές το 2030 από 32% σε 42,5% (με στόχο να τον αυξήσει στο 45%). Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συλλογική συμμόρφωση με τον νέο στόχο της ΕΕ για το 2030, ο οποίος απαιτεί αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καταγράφεται το 2022 στη Σουηδία με 66%, η οποία βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Φινλανδία με ποσοστό κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές 47,9%, βασιζόμενη επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα. Τρίτη κατατάσσεται η Λετονία με 43,3%, η οποία εξαρτάται κυρίως από την υδροηλεκτρική ενέργεια και τέταρτη η Δανία με 41,6%, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 38,5%, που βασίζεται κυρίως σε αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα. Η Πορτογαλία με 34,7% βασίζεται σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές αντλίες, ενώ η Αυστρία με 33,8%, χρησιμοποιούσε κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), στη Μάλτα (13,4%), στο Βέλγιο (13,8%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%).
Συνολικά 17 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν ποσοστά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2022.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με ποσοστό 22,7% ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2022, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το 2021 (22%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σαράντης: Άνοδος πωλήσεων στα 308,3 εκατ. ευρώ, αλλά πίεση στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο
- BriQ Properties: Ισχυρή αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη και χαρτοφυλάκιο ακινήτων €296 εκατ.
- Χρηματιστήριο: Στα «χαρακώματα» των 2.700 μονάδες με «καύσιμο» την ενέργεια – Μικτές οι τράπεζες
- FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2026 του Ομίλου Fourlis
- Τράπεζες βγάζουν στην αγορά χρέος 2,8 δισ. ευρώ για το deal της Nestlé Waters
- AUTOHELLAS AΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης αποτελεσμάτων Πρώτου Εξαμήνου 2026
- BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. - Κατάσταση επενδύσεων BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ OIKONOMIKΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








