Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (54,9%), στη Λετονία (44,2%) και στη Λιθουανία (43,7%)
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν εργάστηκε (22,4%) ή σταμάτησε να εργάζεται (64,7%) στην ΕΕ κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη λήψη της της σύνταξης. Μόνο το 13% συνέχισε να εργάζεται.
Η Ελλάδα με 4,2% καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται
Μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να εργάζονται, περίπου οι μισοί συνέχισαν όπως πριν, ενώ για τους άλλους μισούς υπήρξαν αλλαγές, όπως αλλαγή εργασίας, λιγότερες ώρες εργασίας ή εργασία σε δεύτερη δουλειά ενώ σταμάτησαν την πρώτη δουλειά.
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται βρέθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία (54,9%), τη Λετονία (44,2%) και τη Λιθουανία (43,7%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,7%), στην Ελλάδα (4,2%) και Ισπανία (4,9%).
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη λήψη σύνταξης γήρατος ήταν επειδή τους άρεσε να εργάζονται και να είναι παραγωγικοί (δηλώνει το 36,3% των ανθρώπων) ή λόγω οικονομικής ανάγκης (28,6%).
Η επιθυμία διατήρησης της κοινωνικής ένταξης (11,2%) και η οικονομική ελκυστικότητα της εργασίας (9,1%) αναφέρθηκαν επίσης ως λόγοι για τη συνέχιση της εργασίας. Ένα μικρότερο ποσοστό, 3,5%, συνέχισε να εργάζεται επειδή ο σύντροφός τους εξακολουθούσε να απασχολείται.
Η Δανία (61,0%), η Ολλανδία (59,6%) και η Ιταλία (51,7%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται επειδή τους άρεσε. Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό ατόμων που ανέφεραν αυτόν τον λόγο ήταν στην Ισπανία (17,9%), στην Κύπρο (19,1%) και στη Σλοβακία (20,4%).
Από την άλλη, η οικονομική αναγκαιότητα ήταν ο κύριος λόγος για τη συνέχιση της εργασίας στην Κύπρο (68,6%), τη Ρουμανία (54,3%) και τη Βουλγαρία (53,6%), ενώ η Σουηδία (9,4%), η Τσεχία (12,4%) και το Λουξεμβούργο (14,4%) %) κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ, στον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη
- Zeekr: Η premium-tech μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε στην Ελλάδα τα μοντέλα 001, X και 7X
- Κακάο: Έκανε άλμα 8,4% φτάνοντας τα 4.550 δολάρια ανά τόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 6,5% από L’Oreal
- ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 39 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά
- Ασφαλιστικές: Στα 8,85 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2025
- Συνάντηση στη Σμύρνη την Πέμπτη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με Τουρκία
- Δήμας: Σε 7 πυλώνες η θεσμική αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις