Σε αντίθεση με την παραγωγή ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία, η χρονιά που κλείνει ήταν εξαιρετική για την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην Ελλάδα «χαίρονται για μία σούπερ χρονιά για το ελαιόλαδο. Ενώ την περσινή χρονιά η παραγωγή ανήλθε σε 135.000 τόνους, αυτή η χρονιά θα φέρει 280.000 τόνους ως επί το πλείστον γνήσιο ελαιόλαδο, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοπαραγωγών. Ο Παναγιώτης Ταγάρης, ένας ελαιοπαραγωγός από τη Ζαχάρω της Πελοποννήσου, εμφανίζεται ικανοποιημένος: “Αυτή τη χρονιά ήμασταν τυχεροί. Καμία επιδρομή εντόμων και τέλειος καιρός το καλοκαίρι. Γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με την παραγωγή μας”».
Αντίθετα, στη γειτονική Ιταλία η κατάσταση είναι απελπιστική. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «μία μαύρη χρονιά για το ελαιόλαδο» και υπογραμμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό δεν υπήρξε αντίστοιχα κακή σοδειά. Σύμφωνα με τη FAZ, περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές της Τοσκάνης και της Ούμπρια. Κύριες αιτίες θεωρούνται το βροχερό καλοκαίρι και ο δάκος της ελιάς, που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγής.
Ο αγροτικός σύνδεσμος Coldiretti εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα μειωθεί φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 35% σε περίπου 300.000 τόνους. Εξίσου δραματική είναι η εικόνα και στην Ισπανία, όπου εκτιμάται ότι η ελαιοπαραγωγή θα μειωθεί κατά 56% σε σχέση με πέρσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκά ομόλογα: Βαθαίνει το sell-off μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
- Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Άλμα 26,3% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο
- Μητσοτάκης και Μαρέβα υποδέχθηκαν την Αμάλ Κλούνεϊ στο Μαξίμου – Στο τραπέζι τα Γλυπτά του Παρθενώνα
- Wall Street: Πληθωρισμός και πετρέλαιο στριμώχνουν τις μετοχές – Στο επίκεντρο ξανά η Fed
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες, αλλά κλείσιμο κάτω από τις 2.700 μονάδες – Αντιστάθηκαν τράπεζες, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- ΓΕΝ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Οικονομική έκθεση ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (2026,Εξαμηνιαία,Μητρική)
- ΔΕΔΔΗΕ: «Πράσινο φως» για επένδυση 33,4 εκατ. ευρώ στην υπογειοποίηση δικτύων στην Κηφισιά
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








