Ελλάδα

Γεωργιάδης: «Ψελλίζει» αριθμούς απαντώντας σε δημοσίευμα για «Βάρδιες τρόμου στα νοσοκομεία Παίδων»

Στις καταγγελίες για εξαντλητικές εφημερίες των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού» κάνει λόγο για μια μόνο κενή οργανική θέση...

Στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών και δη των αναισθησιολόγων που κάνουν λόγο για ατελείωτες ώρες εργασίας καθώς καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τα δεκάδες χειρουργικά περιστατικά σε καθημερινή βάση και παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», απάντησε με ανάρτησή του ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «παίζοντας» με τους αριθμούς των οργανικών θέσεων και όχι με τις πραγματικές και παραδεκτές τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι υγειονομικοί γιατροί των νοσοκομείων Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας για υπερεφημέρευση πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία και παράνομες μετακινήσεις, πρακτικές άκρως επικίνδυνες για θεράποντες και θεραπευόμενους, απαιτώντας την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Τι λέει στην ανάρτησή του ο Γεωργιάδης

Όσον αφορά σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδα των Συντακτών» η αλήθεια είναι η εξής:

«Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας προβλέπονται έντεκα (11) οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι οι εννέα (9), ενώ στο ιατρικό δυναμικό του τμήματος ανήκει και μία (1) ειδικευμένη ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετεί σε προσωποπαγή θέση, με παράταση της θητείας της μέχρι και 31.12.2025, δηλαδή συνολικά υπηρετούν δέκα (10).

Με την με αρ. πρωτ.: 4911/05.03.2024 απόφαση –προκήρυξη έχουν δεσμευτεί τρεις (3) θέσεις. Συγκεκριμένα έχουν προκηρυχθεί μία (1) θέση Επιμελητή Α΄ και δύο (2) Επιμελητών Β΄.

Μεταξύ των προκηρυγμένων είναι και η θέση της Προσωρινής Προϊσταμένης του τμήματος που υπηρετεί με παράταση της θητείας της και αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποχώρησής της από το φορέα μας.

Στις 17.05.2024 (ημερομηνία μέχρι την οποία έχει δικαίωμα ανάκλησης της αίτησής της η ιατρός) θα κενωθεί και μια (1) θέση Διευθύντριας του τμήματος, η οποία στις 18.04.2024 υπέβαλλε αίτηση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης και ήδη λαμβάνει τις οφειλόμενες άδειες της, όπου και θα κινηθεί η διαδικασία προκήρυξης της θέσης.

Επίσης επί του παρόντος, στο σύνολο των υπηρετούντων ιατρών ειδικότητας αναισθησιολογίας συμπεριλαμβάνεται ένας ιατρός αναισθησιολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο με αρχική μετακίνηση από το Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ έως 13.05.2024, η οποία παρατάθηκε έως και την 30.06.2024 δυνάμει των διατάξεων του άρθρ. 50 του Ν.5102/2024.

Επιπλέον, το Τμήμα έχει ενισχυθεί με τους εξής: 1. έχει ήδη μετακινηθεί από 01.05.2024, μια επικουρική ιατρός από το Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για την κάλυψη αναγκών του τμήματος και έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης για τις ανωτέρω θέσεις που προκηρύχθηκαν. 2. πραγματοποιούν από 09.02.2024 και για 3 μήνες, τρεις (3) ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης με μία εφημερία τον μήνα εκαστος και από 09.05.2024 και για 3 μήνες, οι τρεις (3) ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης θα πραγματοποιούν δύο εφημερίες έκαστος τον μήνα, πλην του μηνός Μαΐου που θα πραγματοποιήσουν 4 εφημερίες συνολικά. 3. αναμένεται η κοινή απόφαση Διοικητών 1ης και 2ης Υ.ΠΕ. προσωρινής μετακίνησης ενός ιατρού αναισθησιολόγου από το Γ.Ν. Τζάνειο, για διάστημα ενός μηνός».

Κοινώς και η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλή του λειτουργία.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα».

Τι λέει το δημοσίευμα της «Εφημερίδα των Συντακτών»

Όταν ένας παιδιατρικός αναισθησιολόγος –που κρατάει τη ζωή ενός μικρού ασθενή στα χέρια του– μπαίνει στο χειρουργείο στις 8.30 το πρωί και τελειώνει στις 11 το βράδυ, αλλά δεν τελειώνει, αφού προκύπτει επείγον περιστατικό και ξαναμπαίνει στο χειρουργείο στις 12.30 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας για να βγει στις 4 το πρωί, η κούρασή του δεν περιγράφεται, είναι εκτός ορίων. Όταν αυτό καλείται να το κάνει 8 φορές τον μήνα, εκτός από το πρωινό πρόγραμμά του, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τον γιατρό και τον μικρό ασθενή, σε ένα επάγγελμα-ορισμό της επαγρύπνησης και της ευθύνης για τη διασφάλιση της ζωής, αναφέρει το δημοσίευμα της Εφ.Συν..

Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα εφημερίας της Κατερίνας Ντουζέπη, αναισθησιολόγου, επιμελήτριας Α΄ ΕΣΥ, πλειοψηφούσας στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». «Παραδείγματα τέτοια ατελείωτα, όλων των συναδέλφων», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και θυμάται πως πρόσφατα πάλι ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα τη βάρδιά της για να παραδώσει χωρίς διάλειμμα στις 8.30 το πρωί σε συνάδελφό της, αφού προέκυψαν δύο έκτακτα νευροχειρουργικά παιδιατρικά περιστατικά!

Η κυβέρνηση τι κάνει; Σφυρίζει αδιάφορα. Ούτε τους μικρούς ασθενείς, τους πιο ευάλωτους, λογαριάζει ούτε βέβαια τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και τους κινδύνους που εγκυμονούν για θεράποντες και θεραπευόμενους. Mε μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος απαντά στην τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει δημιουργήσει και παρακολουθεί κυνικά, εκδίδοντας συνεχώς «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την υγεία και ασφάλεια των μικρών ασθενών.

Το πρόβλημα των παιδιατρικών νοσοκομείων –Παίδων «Αγία Σοφία», «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης– δεν είναι καινούργιο. «Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία επί τρία ολόκληρα χρόνια (από το 2020) είχε αγνοήσει πλήρως τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις και δεν είχε προκηρύξει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων», τονίζει η Κ. Ντουζέπη. Προκειμένου να καλύψει τα κενά, μας λέει, η κοινή διοίκηση των Παίδων «ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στους αναισθησιολόγους των δύο νοσοκομείων για εξαναγκαστική υπερεργασία και για αναγκαστικές μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Το ποτήρι υπερχείλισε, με τους υγειονομικούς των Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης να καταθέτουν χθες το πρωί μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας για υπερεφημέρευση πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία και παράνομες μετακινήσεις, πρακτικές άκρως επικίνδυνες για τους μικρούς ασθενείς και για τους γιατρούς. Οι υγειονομικοί απαιτούν την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με τη διαδικασία.

«Καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών “Π. & Α. Κυριακού” να επιλύσουν το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου και την προσπάθειά τους να καταδικάσουν τους αναισθησιολόγους στο βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, με όργιο παράνομων εντολών και απειλών στους γιατρούς και των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, “Π. & Α. Κυριακού”, “Αγία Σοφία” και Πεντέλης», επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» μαζί με την Κ. Ντουζέπη και η Ιωάννα Πασπάτη, διευθύντρια ΕΣΥ, ορθοπεδικός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Πεντέλης.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μας λέει η Κ. Ντουζέπη, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια μετακίνησε από το Παίδων Πεντέλης τρεις αναισθησιολόγους, μητέρες ανήλικων τέκνων, το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο (αφορά μητέρες παιδιών κάτω των 6 ετών) καθώς και μία επικουρική συνάδελφο που δεν είναι έτοιμη να εφημερεύσει, καθώς δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και έναν γιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου για να καλύψει εφημερίες του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», επιτείνοντας έτι περαιτέρω το καθεστώς υπερεργασίας τους. Εν τω μεταξύ, κατά το εν λόγω διάστημα καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της κρίσης των τεσσάρων γιατρών αναισθησιολόγων που περιμένουν για τις επτά θέσεις που προκηρύχθηκαν στις αρχές του έτους, όταν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας πάλι εαυτούς, είχαν δηλώσει τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: εδώ και έναν χρόνο είναι ανοιχτά μόνο τα 2 από τα 10 χειρουργεία του νοσοκομείου, επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Γκότσης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναμονή τετραψήφιο αριθμό. «Η ύπαρξη περισσότερων γιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες», μας λέει.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» καλύπτουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και όλη την Ελλάδα, εφημερεύοντας μέρα παρά μέρα, εναλλάξ, 15 μέρες το καθένα τον μήνα, εξηγεί η Κ. Ντουζέπη. «Είμαστε 8 γιατροί –3 διευθυντές (άνω των 65 ετών) και 5 επιμελητές (3 Α΄ και 2 Β΄)– για 60 εφημερίες! Κάνουμε όλοι διπλάσιες εφημερίες, υπερβαίνοντας το πλαφόν που είναι 4, πραγματοποιώντας 8!», υπογραμμίζει η Κ. Ντουζέπη, μεταφέροντας την εικόνα στο «Π. & Α. Κυριακού», και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου».

Τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι δύο!

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, αντί να γίνουν «εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για να σταματήσει το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών», η κυβέρνηση διά της 1ης ΥΠΕ και των διοικήσεων των παιδιατρικών νοσοκομείων επιμένει, τονίζουν οι εργαζόμενοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία, «να επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, προσπάθεια που θα βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους και θα πέσει στο κενό».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu