Οικονομία

Γερμανία: Σε ιδιώτες η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα

Την πληροφορία ότι η ισχύς ειδικής ρύθμισης για γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2014 επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδιωτικού τομέα, σκοπεύει να καταργήσει την ειδική ρύθμιση από την 1η Ιανουαρίου 2015 που ίσχυε για την Ελλάδα για την πλήρη κάλυψη της ασφάλισης βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων με κρατικές εγγυήσεις του γερμανικού Δημοσίου. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν πέραν των βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων από 1η Ιανουαρίου επιπλέον και τις εκκρεμούσες βραχυπρόθεσμες κρατικές εγγυήσεις.

Ο ιδιωτικός τομέας ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θεωρεί ότι μπορεί να καλύπτει ασφαλιστικά τις γερμανικές εξαγωγές που κατευθύνονται στην Ελλάδα. Ο υπουργός οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι όπως «στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι κρατικές εγγυήσεις HERMES αποδεικνύονται σημαντικές για τους Γερμανούς εξαγωγείς, εξίσου θετική ένδειξη αποτελεί ομοίως και η πρόθεση των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων να καλύπτουν εφεξής τον κίνδυνο των γερμανικών εξαγωγών που κατευθύνονται στην Ελλάδα». Ο λόγος διακοπής χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, διευκρίνισε, δεν είναι πολιτικός, αλλά καθαρά τεχνοκρατικής φύσεως.

Επισημαίνεται ότι οι χορηγήσεις βραχυπρόθεσμων κρατικών εγγυήσεων που αφορούν εξαγωγές εντός της Ε.Ε. και προς τις σημαντικότερες χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρυθμίζονται αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Για την Ελλάδα είχε προβλεφθεί εξαίρεση τον Απρίλιο του 2012, δεδομένου ότι δεν παρέχονταν ασφαλιστική κάλυψη από τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της εξαίρεσης αυτής, η γερμανική κυβέρνηση έχει παράσχει από τον Απρίλιο του 2012 έως σήμερα εγγυήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ προς κάλυψη βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων, εκ των οποίων επωφελήθηκαν περίπου 200 γερμανικές και έμμεσα 800 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu