Διεθνή

Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: Ανησυχία για τις καταγγελίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής

Δημοσιογραφική έρευνα του BBC επιρρίπτει στην ελληνική ακτοφυλακή την ευθύνη για το θάνατο πολλών προσφύγων

Ανησυχία προκαλούν στη γερμανική κυβέρνηση οι καταγγελίες ότι η ελληνική ακτοφυλακή ευθύνεται για το θάνατο πολυάριθμων προσφύγων και φυγάδων στη διάρκεια επιχειρήσεων την προηγούμενη τριετία.

«Η υπουργός, Αναλένα Μπέρμποκ και το υπουργείο Εξωτερικών επανειλημμένα έχουμε καταστήσει σαφές ότι οιαδήποτε μορφή συνοριοφυλακής πρέπει να τηρεί οπωσδήποτε τα ανθρωπιστικά στάνταρτ και τις ισχύουσες διεθνείς και ευρωπαϊκές διατάξεις, όπως και τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι τελευταία δημοσιογραφική έρευνα του BBC επιρρίπτει στην ελληνική ακτοφυλακή την ευθύνη για το θάνατο πολλών προσφύγων. Η έρευνα αφορά 15 περιπτώσεις επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής στο χρονικό διάστημα 2020 – 2023, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 43 άνθρωποι.

«Είμαστε ανήσυχοι για τα δημοσιεύματα αυτά και ζητούμε πλήρη και ταχεία διαλεύκανση των καταγγελιών», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στην ερώτηση, σε ποιο βαθμό υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταγγελίες. Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Ελλάδας για παραβίαση συνθηκών, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε να απαντήσει ότι «προς το παρόν δεν έχει να ανακοινώσει κάτι επ΄ αυτού».

Και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τα δημοσιεύματα, αλλά «δεν διαθέτει δικές του πληροφορίες επ΄ αυτών», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου. Απέφυγε πάντως να απαντήσει, αν υπάρχουν σκέψεις να αποσυρθούν οι Γερμανοί αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

«Σε επίπεδο ΕΕ και FRONTEX ενδιαφερόμαστε για την αυστηρή και απαρέγκλιτη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu