Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Ο «αγαπητός Ταγίπ» και ο «φίλος Κυριάκος»

Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στον διάλογο έκαναν λόγο για μία «ανέλπιστα χαλαρή ατμόσφαιρα», ενώ η Τageszeitung επισημαίνει ότι για την Τουρκία «ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα»

Η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας μετά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών κυριαρχεί σε πολλά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Στενότερη συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας προβλέπεται «σε πολλούς τομείς, όπως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Οι Τούρκοι παραθεριστές θα μπορούν να επισκέπτονται στο μέλλον δέκα ελληνικά νησιά με απλούστερες διαδικασίες χορήγησης βίζας. Φοιτητές και από τις δύο χώρες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή σε κοινά θερινά προγράμματα. Τα δύο κράτη θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στον οικονομικό τομέα. Αμφότεροι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων τόνισαν πως στόχος είναι ο διπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου από 5 δισεκατομμύρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Ανέλπιστα χαλαρή ατμόσφαιρα»

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στον διάλογο έκαναν λόγο για μία «ανέλπιστα χαλαρή ατμόσφαιρα». Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως ήταν ουσιαστικά γνωστό από πριν, «δεν συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη των διαβουλεύσεων». Ομαλά εξελίχθηκε και η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς «έλειψαν και οι δυσάρεστοι τόνοι που ορισμένοι παρατηρητές φοβούνταν από τον συχνά παρορμητικό Ερντογάν».

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Η ελληνοτουρκική συνεργασία θα αφορά μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό. «Ο Ερντογάν θα ήθελε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές μέσα από τη χώρα του, διότι ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι με τον υψηλό αριθμό προσφύγων στη χώρα», παρατηρεί η Τagesschau. «Οι παρατηρητές εκτιμούν πως με αυτή τη νέα, φιλική στάση ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεών του με τη Δύση». Επιπλέον, «ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον τόσο ανοιχτά, επειδή και οι δύο έχουν μόλις επανεκλεγεί – επομένως έχουν μπροστά τους μία ολόκληρη θητεία και δεν χρειάζεται να στραφούν εναντίον του γείτονα για ψηφοθηρικούς λόγους».

«Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα»

Σε αυτό συμφωνεί και η Τageszeitung: «Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο ο Ερντογάν δεν χρειάζεται πια τις εθνικιστικές φωνές. Αντιθέτως πρέπει τώρα να προσπαθήσει να διορθώσει την απελπιστικά κακή οικονομία της χώρας του – και γι’ αυτό χρειάζεται την Ευρώπη. Ο δρόμος προς την Ευρώπη, όμως, περνάει από την Ελλάδα, τόσο γεωγραφικά, όσο και πολιτικά. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν μιλάει τώρα ξανά για διάλογο, με τον οποίο τελικά θα λυθούν όλα τα προβλήματα».

«Επιτέλους μία καλή είδηση»

Κατά την taz «μία πραγματική χαλάρωση των εντάσεων αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους ανθρώπους σε αμφότερες τις πλευρές του Αιγαίου. Οι κάτοικοι των νησιών απέναντι στην τουρκική ακτή δεν θα πρέπει να φοβούνται πλέον πως μέσα σε ένα βράδυ μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους τουρκικά σκάφη. Αντ’ αυτών θα μπορούν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι παραθεριστές.

Με φόντο τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχει «επιτέλους μία καλή είδηση: πως η διαμάχη μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλιμακώνεται διαρκώς περισσότερο», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Πηγή: Deutsche Welle

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu