Ήταν υφυπουργός στην Καγκελαρία με επίκεντρο τα οικονομικά και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στενός σύμβουλος του Σολτς
Με την πολιτική κρίση να κορυφώνεται μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία , ο Γιοργκ Κούκις διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, αντικαθιστώντας στον Κρίστιαν Λίντνερ καθώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Κούκις είναι ο διάδοχος του Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο ο Σολτς καρατόμησε αργά την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση.
Από την πλευρά του ο Λίντνερ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς Σολτς, δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον Γερμανό καγκελάριο. Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Ποιος είναι
Βουλευτής του SPD, ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται στενός σύμβουλος του Σολτς ενώ μέχρι τώρα υπηρέτησε ως υφυπουργός στην Καγκελαρία με επίκεντρο τα οικονομικά και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Προηγουμένως είχε θέση στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και εργάστηκε για την Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο.
Ο Κούκις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη ατζέντα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025 που ήταν βασικός παράγοντας για τη διάλυση του συνασπισμού. Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για την στήριξη της βιομηχανίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Fed: Αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια – Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street
- LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε. - Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων Α Εξαμήνου 2026
- Cenergy: Άλμα 45% στα καθαρά κέρδη, ανεκτέλεστο 3,9 δισ. ευρώ και αναβάθμιση του guidance για το 2026
- Γερμανία: Η Ράιχε προτείνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 19% σε 7%
- Σαουδική Αραβία: Σχέδιο για επαναλειτουργία του 50% του κρίσιμου πετρελαιαγωγού μέσα σε λίγες ημέρες
- Ευρωαγορές: Ανάκαμψη πριν από τη Fed – Στο +0,7% ο Stoxx 600
- MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΣΕΒ: Νέο «εργαλείο» παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις – Τι μετρά και πού βοηθά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









