Ήταν υφυπουργός στην Καγκελαρία με επίκεντρο τα οικονομικά και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στενός σύμβουλος του Σολτς
Με την πολιτική κρίση να κορυφώνεται μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία , ο Γιοργκ Κούκις διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, αντικαθιστώντας στον Κρίστιαν Λίντνερ καθώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Κούκις είναι ο διάδοχος του Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο ο Σολτς καρατόμησε αργά την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση.
Από την πλευρά του ο Λίντνερ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς Σολτς, δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον Γερμανό καγκελάριο. Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Ποιος είναι
Βουλευτής του SPD, ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται στενός σύμβουλος του Σολτς ενώ μέχρι τώρα υπηρέτησε ως υφυπουργός στην Καγκελαρία με επίκεντρο τα οικονομικά και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Προηγουμένως είχε θέση στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και εργάστηκε για την Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο.
Ο Κούκις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη ατζέντα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025 που ήταν βασικός παράγοντας για τη διάλυση του συνασπισμού. Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για την στήριξη της βιομηχανίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πτολεμαϊδα: Εξετράπη λεωφορείο με 25 εργαζομένους της ΔΕΗ, νεκρός ο οδηγός από ανακοπή
- Allwyn: Ενισχύει τη θέση της στον ΟΠΑΠ με αγορά 333.901 μετοχών
- Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι προϋποθέσεις για ανθεκτικές υποδομές
- Αρκαδία: Στο ΕΣΠΑ η μετατροπή του πρώην Ταπητουργείου Αγίου Πέτρου σε κέντρο πολιτισμού
- Μεντβέντεφ: Casus belli η κατάσχεση παγωμένων ρωσικών στοιχείων
- ΑΔΜΗΕ: Aνοιχτός διαγωνισμός ύψους 1,9 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Λαυρίου
- TUI: Στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα τη Black Friday – Σάμος και Χαλκιδική ανάμεσα στις επιλογές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









