Οικονομία

«Η Γερμανία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας»

Για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση η εφημερίδα «Tageszeitung», ενώ με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχει αλλάξει τη στάση της αναφορικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης των Ελλήνων ψηφοφόρων.  

«Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας «Tageszeitung», ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, εάν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Spiegel σχολιάζει πως δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: Αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειτια για ένα «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο και ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου.

Ωστόσο για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εκτιμά πως αυτό θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή.

«Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος.

close menu