Οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 17,5%

Κατρακύλησε πάλι η λίρα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 500 μονάδες βάσης (5%), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας ξεκινούν μια μακρά και επίπονη αποστολή για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα , μετά την απόφασή της για το επιτόκιο.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου στις 26,92 λίρες Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό (26,9 λίρες) έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών της αγοράς ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε. Το νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πολιτικούς που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική για να ανατρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Προηξγουμένως, η Τουρκία μείωσε το επιτόκιο από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας σε λίγο λιγότερο από 40% τον Ιούνιο.

Στη δήλωσή της την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε τον στόχο της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν μη ρεαλιστικό.

Η παραδοσιακή οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν – ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων – αποκαλεί το επιτόκιο «η μητέρα κάθε κακού» – υιοθέτησε μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu