Και ανοίγει νέο κεφάλαιο συγκέντρωσης στον ευρωπαϊκό κλάδο ένδυσης
Η Frasers Group του Βρετανού επιχειρηματία Mike Ashley έκανε την κίνηση που η αγορά ανέμενε εδώ και χρόνια. Κατέθεσε δημόσια πρόταση εξαγοράς για τη Hugo Boss, επιχειρώντας να περάσει από το ρόλο του μεγάλου μετόχου στον πλήρη έλεγχο ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα ευρωπαϊκά brands ένδυσης.
Η πρόταση ανακοινώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026. Η Frasers προσφέρει 38 ευρώ σε μετρητά ανά μετοχή για τις μετοχές της Hugo Boss που δεν κατέχει ήδη. Το τίμημα αφορά περίπου το 73,94% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής εταιρείας, καθώς η Frasers ελέγχει ήδη ποσοστό 26,06%. Με βάση την προσφορά, η αξία του πακέτου που επιχειρεί να αποκτήσει η Frasers προσεγγίζει τα 1,98 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αποτίμηση της Hugo Boss τοποθετείται περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ.
Η προσφορά ήρθε με μικρό premium σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος της μετοχής. Η Hugo Boss είχε κλείσει στα 36,44 ευρώ την Τετάρτη 10 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα 38 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχούν σε premium περίπου 4,3%. Αυτό το σχετικά περιορισμένο premium δείχνει ότι η Frasers δεν επιδιώκει να πληρώσει ακριβά για να κλειδώσει άμεσα τη συμφωνία, αλλά να αξιοποιήσει τη θέση της ως ήδη ισχυρού μετόχου σε μια περίοδο αδυναμίας της Hugo Boss.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση. Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026, η μετοχή της Hugo Boss κινήθηκε ανοδικά με κέρδη περίπου 7%, φθάνοντας σε επίπεδα ακόμη και πάνω από την τιμή της προσφοράς. Αυτό δείχνει ότι ένα μέρος των επενδυτών είτε θεωρεί πιθανή τη βελτίωση του τιμήματος είτε πιστεύει ότι η δημόσια πρόταση λειτουργεί πλέον ως κατώφλι αποτίμησης για τη μετοχή. Αντίθετα, η μετοχή της Frasers πιέστηκε, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν το κόστος μιας μεγάλης εξαγοράς και την πρόκληση ενσωμάτωσης ενός διεθνούς premium brand.
Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο θα εξετάσουν αναλυτικά την πρόταση, με βάση τα συμφέροντα της εταιρείας, των μετόχων και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών. Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: από μια απόρριψη της πρότασης ως χαμηλής, έως τη διαπραγμάτευση καλύτερων όρων ή την αποδοχή της, εφόσον κριθεί ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική της εταιρείας.
Η σχέση της Frasers με την Hugo Boss ξεκινά το 2020, όταν ο βρετανικός όμιλος άρχισε να χτίζει θέση στη γερμανική εταιρεία μέσω μετοχών και χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τα επόμενα χρόνια αύξησε σταδιακά την έκθεσή του, μετατρέποντας την παρουσία του από απλή χρηματοοικονομική τοποθέτηση σε στρατηγική διεκδίκηση επιρροής.
Η Hugo Boss βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, μετά από περίοδο πίεσης στις πωλήσεις και στη μετοχή. Η εταιρεία προσπαθεί να ανανεώσει το προϊόν της, να ενισχύσει τη γυναικεία συλλογή, να αναβαθμίσει τα καταστήματά της και να επιστρέψει σε πιο πειστική αναπτυξιακή τροχιά.
Για τη Frasers, η Hugo Boss ταιριάζει με τη μακροχρόνια στρατηγική αναβάθμισης του ομίλου. Η εταιρεία που έγινε γνωστή από το Sports Direct επιδιώκει εδώ και χρόνια να μετακινηθεί ψηλότερα στην αγορά, ενισχύοντας την παρουσία της σε premium και lifestyle brands. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ήδη αλυσίδες και συμμετοχές που της δίνουν έκθεση σε διαφορετικές βαθμίδες λιανικής, από αθλητικά είδη έως πολυκαταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Hugo Boss θα μπορούσε να της προσφέρει διεθνές κύρος, ισχυρή αναγνωρισιμότητα και πρόσβαση σε καταναλωτές υψηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας.
Ενδιαφέρον έχει και η εσωτερική εταιρική διάσταση. Ο Michael Murray, διευθύνων σύμβουλος της Frasers και γαμπρός του Mike Ashley, συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της Hugo Boss. Σύμφωνα με τις αναφορές, δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την πρόταση, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο στενά έχει ήδη δεθεί η Frasers με τη Hugo Boss, αλλά και πόσο λεπτή είναι πλέον η ισορροπία εταιρικής διακυβέρνησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εξάρχου (AKTOR): Η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα
- JP Morgan: Στα 25 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ
- “Φρένο” λόγω κόστος στα ευρωπαϊκά γιγα-κέντρα ΑΙ των 20 δισ. ευρώ
- Ακριβότερα γραφεία και καταστήματα: Η Αθήνα τράβηξε ξανά τις τιμές προς τα πάνω το 2025
- Αλλαγή νόμου αντί για εφαρμογή του για να χωρέσει και τέταρτος υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών
- Η πτώση 2,9% στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ το α΄ τρίμηνο αργεί να φανεί στο ράφι
- Η Lidl Ελλάς παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια “Δική σου η επιλογή” (Βίντεο)
- Επιστολή Αντόνιο Κόστα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (18-19)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








