Μετά το ολοκληρωτικό blackout σε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Δευτέρα
Οι αρχές στην Ισπανία και την Πορτογαλία προσπαθούν και σήμερα Τρίτη να επαναφέρουν σε λειτουργία τα δίκτυα μεταφορών και τις υποδομές, μετά από μια μαζική διακοπή ρεύματος που έφερε αδιέξοδο στις δύο χώρες. Εκτεταμένες διαταραχές συνεχίστηκαν στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις μετά το μπλακ άουτ της Δευτέρας που παρέλυσε τις μεταφορές και τις επικοινωνίες σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ο διαχειριστής του δικτύου της Ισπανίας, Red Eléctrica, δήλωσε ότι μέχρι τις 6 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη, περισσότερο από το 99% της ζήτησης ενέργειας είχε αποκατασταθεί, αφού εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στο σκοτάδι.
Σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη της διακοπής ρεύματος, οι αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει εξηγήσεις για την αιτία της διακοπής ρεύματος. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά τη Δευτέρα ότι όλες οι «πιθανές αιτίες αναλύονται».
Ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας της Ισπανίας, Renfe, δήλωσε την Τρίτη ότι ορισμένες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων των τρένων μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.
Ορισμένες προαστιακές υπηρεσίες γύρω από τη Μαδρίτη επανεκκινούσαν επίσης, αλλά οι υπηρεσίες του μετρό στην ισπανική πρωτεύουσα παρέμειναν σε αναστολή. Η Aena, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων της Ισπανίας, προειδοποίησε για συνεχιζόμενες διαταραχές στις πτήσεις.
Η E-Redes, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε 6,2 εκατομμύρια από τους 6,5 εκατομμύρια πελάτες της.
Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να βασιστούν περισσότερο στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά η κρίση της Δευτέρας είναι πιθανό να τροφοδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση και την αυξημένη αστάθεια της προσφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Άντεξε (+0,10%) την συνεχιζόμενη τραπεζική πτώση και έκλεισε την εβδομάδα με +0,47%
- FT: Σε συνομιλίες Γαλλία και Ιταλία με το Ιράν για να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στους κλάδους παροχής ύδρευσης, άρδευσης και λυμάτων
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 16 – 03 – 2026
- Βουλή: Κυρώθηκαν οι συμβάσεις με την Chevron – Παπασταύρου: «Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα»
- Wall Street: Κινείται ανοδικά με το βλέμμα στις τιμές του πετρελαίου
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευής παρασκευής γάλακτος MILKEO PLUS
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









