Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο 2,25%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «σχετικά κοντά στο τελικό επιτόκιο» εάν ο πληθωρισμός παραμείνει εντός των ορίων και υλοποιηθεί το βασικό σενάριο για επιστροφή του στο 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς, στο CNBC.
«Προς το παρόν, αν κάποιος εξετάσει τη δυναμική του πληθωρισμού, βρισκόμαστε σε γενικές γραμμές εντός του βασικού σεναρίου και αν το βασικό σενάριο ισχύει, τότε νομίζω ότι είμαστε ήδη σχετικά κοντά στο τελικό επιτόκιο», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.
Ο Κάζακς δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «μερικές» μειώσεις στο επιτόκιο καταθέσεων φέτος από το τρέχον επίπεδο του 2,25%. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι, καθώς η κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει ασαφής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να βιαστούν.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο 2,25%, μετά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας να το μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.
Ο Καζάκ δήλωσε επίσης ότι η προσδοκία της αγοράς για μείωση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου είναι «σχετικά εύλογη, κατά την άποψή μου». Ωστόσο τόνισε ότι η απόφαση θα βασιστεί στην ανάλυση των δεδομένων που θα έχουν στα χέρια τους.
Οι επενδυτές αναμένουν μια όγδοη μείωση τον Ιούνιο και στοιχηματίζουν σε περαιτέρω χαλάρωση λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού προς τον στόχο, καθώς και των οικονομικών αντιξοοτήτων από τους δασμούς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,03%, στα 1,1725 δολάρια
- 111Skin: Ποια είναι η εταιρεία με το ελληνικό DNA στην οποία επένδυσε η Estee Lauder
- ΕΛΒΕ: Αύξηση πωλήσεων 10,34% στα 15,6 εκατ. ευρώ το 2025
- Η μετέωρη ευρωπαϊκή «μάχη» για AI gigafactories και την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Η LG Electronics κατέκτησε 27 βραβεία στα Red Dot Design Awards 2026
- Μελανσόν, 74 ετών: Τέταρτη υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πλάνο τριών αξόνων από τη ΓΑΙAΟΣΕ για την αναγέννηση του Σταθμού Πελοποννήσου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








