Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και στον ρόλο που αναλαμβάνουν ως φορέας αλλαγής προς την πράσινη μετάβαση, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, ESG Coordinator του Ομίλου Alpha Bank, μιλώντας στο συνέδριο Global Sustain – ESG & Sustainability Forum 2022.
_x000D_
Η σημασία της υιοθέτησης κριτηρίων βιωσιμότητας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για τις τράπεζες, σημείωσε ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας, καθώς, τόσο οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, το κράτος και τα διεθνή πρότυπα, σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι επενδυτές και το κοινό γενικότερα ασκούν πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άμεση υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, τα οποία θεωρούν ως το κύριο εργαλείο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι οι τράπεζες «θα πρέπει κατ’ αρχήν να θεσπίσουν πολιτικές αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, και σε συνέχεια να βρίσκονται σε εγρήγορση για να εμπλουτίζουν και να ανανεώνουν τα κριτήριά τους ανάλογα με τα νέα δεδομένα που λαμβάνουν».
_x000D_
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε, «είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε», καθώς «σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, τομείς που μέχρι σήμερα αποτελούσαν κοινό τόπο για επενδύσεις θα υποστούν σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον, ενώ άλλοι κλάδοι μπορεί να εξελιχθούν σε νέους πυρήνες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το σημαντικότερο είναι να διαβάσουμε το μέλλον και να αξιολογήσουμε τις επερχόμενες αλλαγές».
_x000D_
Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι τράπεζες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο κατά τη μετάβαση της οικονομίας στη βιωσιμότητα, αφενός χρηματοδοτώντας νέες υποδομές αειφορίας, αφετέρου δε, αναπτύσσοντας χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τους πελάτες τους να επενδύσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές που να υιοθετούν κριτήρια βιωσιμότητας, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι στην Αlpha Bank «πολύ νωρίς, επανασχεδιάσαμε τις δομές διακυβέρνησης της Βιωσιμότητας σε επίπεδο Ομίλου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, με γνώμονα την ενσωμάτωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής σε όλα τα επίπεδα της Τράπεζας».
_x000D_
Τέλος ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας σημείωσε ότι «η Αlpha Bank, ως ενεργό μέλος του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative), έχει προσυπογράψει από το 2019 τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (PRB) και τις ενσωματώνει στις δραστηριότητές της, θεσπίζοντας συγκεκριμένους στόχους που θα παράγουν θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα 417 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ΙΟΒΕ και Cepal
- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
- Η Ελλάδα ξανά στην κορυφή της Ευρώπης στη Στατιστική
- FT: Οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων στρέφονται στο ιδιωτικό χρέος καθώς επιβραδύνονται οι εξαγορές
- ΟΛΠ: Μέρισμα 47,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2025 – Στα 1,896 ευρώ ανά μετοχή η διανομή
- EOS Global Investors: Συγκέντρωσε €209 εκατ. το νέο fund EOS Atlas Infrastructure and Green Transition Fund
- Δημοσκόπηση ALCO: Στο 24% η ΝΔ, στο 14,7% η ΕΛΑΣ, υποχωρεί στο 7,8% η Καρυστιανού
- Ανθρωποκυνηγητό μετά την επίθεση με δέμα – βόμβα στο Μονακό – Ουκρανός ολιγάρχης ο στόχος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








