Διεθνή

Κεντική Τράπεζα Σουηδίας: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Η 8η φορά

Στο 4% ανήλθε το βασικό επιτόκιο

Για όγδοη συνεχή φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 7,2% για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, χαμηλότερα από τον ετήσιο ρυθμό 8% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Η σκανδιναβική χώρα αγωνίζεται με ένα αδύναμο νόμισμα, καθώς η κορώνα σημείωσε χαμηλά ρεκόρ έναντι του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, η αγορά ακινήτων έχει αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των απροσδόκητων και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η Riksbank αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Στήβεν Ίγκβες, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Σουηδία αντιμετώπιζε την «ημέρα της κρίσης», καθώς οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατακόρυφα και η ευρύτερη οικονομία επιβραδύνεται. «Έχω πει επίμονα ξανά και ξανά ότι το επίπεδο του χρέους στον τομέα των νοικοκυριών είναι απλά πάρα πολύ υψηλό και ότι θα έρθει η μέρα του λογαριασμού και τελικά τα επιτόκια θα αυξηθούν, και τώρα τα επιτόκια έχουν αυξηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

close menu