Επικαιρότητα

«Κίνημα της πετσέτας»: Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν πηγαίνουνε στις παραλίες

Οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες από την «Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής»

Το «κυνήγι της ξαπλώστρας» ξεκινήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Η κυβέρνηση απαντά με σαρωτικούς ελέγχους και «τσουχτερά» πρόστιμα στις παραβάσεις των επιχειρηματιών στα νησιά που κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Μετά την Πάρο όπου οι επιχειρηματίες μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες και ομπρέλες από σημεία όπου ο νόμος απαγορεύει να τοποθετούνται, το «κίνημα της πετσέτας» επεκτάθηκε και στη Νάξο όπου ελευθερώνονται παρανόμως καταληφθέντα τμήματα των παραλιών του νησιού.

Οι πρώτες παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνθηκαν από την παραλία της μικρής Σάντα Μαρία στην Πάρο.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει διέξοδος στους ανθρώπους όσους δεν έχουν ή δεν επιθυμούν κάθε τους μπάνιο να είναι μια επένδυση», αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης, μέλος Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, η φράση υπαλλήλων σεκιούριτι προς τους λουόμενους «πήγαινε στον βράχο» ήταν αυτή που τους ξεσήκωσε.

«Το μόνο που έχει απομείνει στις ενδιαφέρουσες παράλιες είναι τα είναι τα βράχια. Αυτό μας ξεσήκωσε, αυτό είναι που μας έκανε να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει ο Πάνος Κέκας, μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου.

Παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες ξηλώθηκαν και από την παραλία Μαρτσέλο, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις επιχειρηματιών που καταπατούσαν τον χώρο. Μία σύλληψη υπάρχει και για την παραλία μικρή Σάντα Μαρία. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο αυτόφωρο.

«Ούτε θα καταργήσουμε την επιχειρηματικότητα, άλλο είναι αυτό, άλλο η αφαίρεση αδειών όπου είναι παράνομα τοποθετημένα, και άλλο να στερείται ο πολίτης το δικαίωμα που έχει».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Mια σειρά από οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές παρέχει η «Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής»:

  • Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
  • Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους
  • Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο
  • Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών
  • Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30
  • Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι
  • Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
  • Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες
  • Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00
  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.
close menu