Η χώρα μας πήρε έγκριση μαζί με τις Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία -
Τα εθνικά αμυντικά σχέδια οχτώ κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου SAFE – «Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ειδικότερα, μετά την έγκριση του πρώτου κύματος χρηματοδότησης της άμυνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δεύτερη ομάδα εθνικών αμυντικών σχεδίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE), σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να καταστεί η Ένωση ασφαλέστερη. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο για την έγκριση χρηματοδοτικής ενίσχυσης υπέρ της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια αυστηρή αξιολόγηση των «Εθνικών Επενδυτικών Σχεδίων Άμυνας» των χωρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE).
Η Επιτροπή ανοίγει την πόρτα για την αποδέσμευση του πρώτου κύματος μακροπρόθεσμων δανείων χαμηλού κόστους, επιτρέποντας σε αυτά τα έθνη να αυξήσουν επειγόντως τη στρατιωτική τους ετοιμότητα και να αποκτήσουν τον απαραίτητο σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό. Το πλαίσιο εμβαθύνει επίσης την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο οικοσύστημα ασφάλειας της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η ευρωπαϊκή στήριξη παραμένει ευέλικτη και βιώσιμη.
Τα επίπεδα χρηματοδότησης για κάθε χώρα καθορίστηκαν προσωρινά τον Σεπτέμβριο, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της διαφάνειας. Αυτή η ομάδα οκτώ κρατών μελών δικαιούται περίπου 74 δισ. ευρώ μετά την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων. Τα κονδύλια αυτά θα δώσουν ζωτική ώθηση στις στρατηγικές ικανότητες εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες.
Επόμενα βήματα
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Επιτροπής, το Συμβούλιο έχει πλέον προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εκδώσει τις εκτελεστικές αποφάσεις. Μόλις εγκριθεί, η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τις δανειακές συμβάσεις, ενώ οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2026. Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των σχεδίων για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις έφεραν κέρδη – Στο επίκεντρο η ΕΚΤ
- Γκράβα: Ανοίγουν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου τα σχολεία – Κλειστή η παροχή φυσικού αερίου
- KAFEA TERRA: Αύξηση τζίρου 17,7% στα 139,4 εκατ. ευρώ το 2025, αλλά μείωση κερδών 16,6%
- Δικηγορικοί Σύλλογοι κατά κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια: «Προκλητική ρύθμιση υπέρ τραπεζών και funds»
- Ισπανία: Στους 74 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Ζοφερές έρευνες στα συντρίμμια για τον εντοπισμό θυμάτων
- CPI: Επιστροφή στην κερδοφορία με EBITDA 869.000 ευρώ και αύξηση εσόδων 3%
- CPI Α.Ε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
- NYT: Στόχος κινεζικής κατασκοπείας ο CEO της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ – Ο Τραμπ γνώριζε αλλά δεν αντέδρασε
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








