Πολιτική

Κομισιόν: Υπεγράφη η δανειακή συμφωνία SAFE για την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε στρατηγική επιτήρηση, ασφαλείς επικοινωνίες και τεχνολογίες αντιμετώπισης drones

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, Άντριους Κουμπίλιους, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ την υπογραφή συμφωνίας SAFE μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην ανάρτηση του, η συμφωνία αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για το SAFE και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα συμβάλει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως η στρατηγική επιτήρηση, οι ασφαλείς επικοινωνίες και οι τεχνολογίες αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Υπενθυμίζουμε ότι το SAFE (Strategic Assets for Europe) είναι ένα χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους έως 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει με δάνεια τα κράτη-μέλη που επενδύουν στη βιομηχανική παραγωγή για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο κανονισμός για τη δημιουργία του μέσου SAFE τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαΐου 2025.

Το μέσο SAFE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ικανότητας δανεισμού της, και συγκεκριμένα με την έκδοση ομολόγων της ΕΕ, βάσει της ισχύουσας ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης. Αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του σχεδίου ReArm Europe / Ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030 που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2025.

Το μέσο χρηματοδοτεί επείγουσες και μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας.

Η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με γνώμονα τη ζήτηση. Οι εκταμιεύσεις λαμβάνουν τη μορφή δανείων μακράς διάρκειας με ανταγωνιστικούς όρους που θα αποπληρώσουν τα δικαιούχα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ήδη, τριάντα και πλέον ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που περιλαμβάνονται στο Ενιαίο Μητρώο Επιχειρήσεων του Αμυντικού Τομέα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) και έχουν δηλώσει τι είδους αμυντικά προϊόντα άμεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας ή κατασκευής τουλάχιστον μέχρι το 2030 μπορούν να παράξουν και να διαθέσουν. Στόχος της πρόσκλησης από τη ΓΔΑΕΕ είναι η διερεύνηση των δυνατότητων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των ευρωπαϊκών και των εθνικών αμυντικών αναγκών στο πλαίσιο του SAFE. Η χώρα μας αιτείται χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu