Νέα

Κυβέρνηση κατά πολυεθνικών ή καλύτερα όταν ο Μητσοτάκης θύμισε Τσίπρα

Ο ένας θα άλλαζε την Ευρώπη και ό άλλος θα αλλάξει τις πολυεθνικές...

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα κάνει παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην Ελλάδα, θύμισε σε ορισμένους αυτά που ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε, ότι θα αλλάξει την Ευρώπη.

Ηταν Απρίλιος του 2014, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε την επίθεση εναντίον όλων και τότε ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014. Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, είχε κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά για «υποταγή», είχε μιλήσει για τις γερμανικές αποζημιώσεις κλπ. Και με το γνωστό ύφος δήλωνε: «Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, θα διεκδικήσουμε καλύτερη λύση για την Ελλάδα από ισχυρότερες θέσεις ως ευρωπαϊκή αριστερά μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι ισχυροί της Ευρώπης επέλεξαν την Ελλάδα ως το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Τώρα είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα το πείραμα και το υπόδειγμα για εναλλακτικές πολιτικές υπέρ των λαών στην Ελλάδα και Ευρώπη» ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του.

Τη συνέχεια την γνωρίζουμε.

Όταν ο Τσίπρας τα έλεγε αυτά προκαλούσε θυμηδία, όχι στο κομματικό φανατισμένο κοινό, αλλά σε όλους τους άλλους.

Τώρα, έχουμε μία τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της ΕΕ κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία «θα θίξω τα ζητήματα αυτά (σ.σ. της ακρίβειας) και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση, προκειμένου οι πολυεθνικές να εξηγήσουν γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές (η επιστολή εστάλη το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – εδώ η επιστολή).

Γιατί ο Μητσοτάκης θύμισε Τσίπρα

Η δήλωση του Πρωθυπουργού εκτός από μία δήλωση αποτυχίας αντιμετώπισης του πληθωρισμού, θύμισε Τσίπρα. Ο ένας θα αλλάξει την Ευρώπη και ό άλλος τις πολυεθνικές, τις οποίες ταυτόχρονα παρακαλάει για επενδύσεις.

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι πυροτέχνημα, αφού πριν αλέκτωρ φωνήσαι,  έσπευσε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Ο Πρωθυπουργός και ο Ακης Σκέρτσος γνωρίζουν ότι για την ακρίβεια δεν φταίνε οι πολυeθνικές, ούτε η Ευρώπη. Φταίει αποκλειστικά η δομή της ελληνικής αγοράς και η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες λόγω τουριστικής ανάπτυξης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάνει φιλότιμες προσπάθειες τελευταία για να θίξει το θέμα της ολιγοπωλιακής κατάστασης της αγοράς μετά από την 10ετή κρίση και την έλλειψη ανταγωνισμού.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, δεν φταίνε οι πολυεθνικές όταν οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και το υψηλότερο επιτοκιακό κέρδος στην Ευρώπη.

Δεν φταίνε οι πολυεθνικές όταν δύο διυλιστήρια έχουν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη.

Δεν φταίνε οι πολυεθνικές όταν η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρώπη.

Δεν φταίνε οι πολυεθνικές, που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στα μεγάλα σούπερ μάρκετς (με νόμο) σαν να μην υπάρχουν εναλλακτικά κανάλια για αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Η κοροϊδία με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Τέλος, δεν φταίνε οι πολυεθνικές όταν η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει βάλει ως μέτρο περιορισμού της ακρίβειας το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ένα μέτρο που αντί να περιορίζει το κέρδος, δημιουργεί κίνητρο για αύξηση του κέρδους. Και μάλιστα χωρίς ντροπή και χωρίς συνείδηση επαναλαμβάνουν το αποτυχημένο αυτό μέτρο, ο Πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και φυσικά ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους δίχως οι δημοσιογράφοι να τους ρωτούν το προφανές ότι πουλώντας προϊόντα και υπηρεσίες σε υψηλότερες τιμές με το ΙΔΙΟ περιθώριο κέρδους, τότε αυξάνεται και το χρηματικό κέρδος! Αλλά στην Ελλάδα αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu