Πολιτική

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας – Δεν είναι εύκολη η μάχη με την ακρίβεια

Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ - Δεν άργησε ο στρατός - Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό - Για την συνάντηση με τον Ερντογάν: Μακριά η Χάγη

Με ερώτηση για τη Θεσσαλία ξεκίνησε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωτοφανές το φυσικό φαινόμενο. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη.

Υποστήριξε ότι είχαν σταλεί προειδοποιητικά 112. Σε ότι αφορά τον στρατό και τις καταγγελίες για καθυστέρηση δήλωσε ότι αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν όταν θα είναι ασφαλείς οι συνθήκες. Δεν υπήρξε πολίτης που να έμεινε χωρίς νερό ή να πείνασε. Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για τις καταστροφές – 300 εκατ. ευρώ από φόρο στα ξενοδοχεία

Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας - Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα των εκτάκτων ενισχύσεων για τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες των φυσικών καταστροφών - Τα μέτρα για την οικονομία

Η επόμενη ημέρα απαιτεί παραγωγική ανασυγκρότηση και ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Το θέμα θα λυθεί δραστικά. Ο Οργανισμός Υδάτων θα είναι ένα σχήμα με τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό, θα επιδιωχτεί διακομματική συναίνεση στα πρόσωπα που θα τον στελεχώσουν.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε ότι το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα το πουν οι ειδικοί. Το θέμα σωστά ερευνάται και από την Δικαιοσύνη.

Για την απορροφητικότητα των πόρων για την Πολιτική Προστασία (Αιγίς) ο πρωθυπουργός είπε ότι δική του απαίτηση είναι να τρέξουν πιο γρήγορα. Θα είμαστε την επόμενη χρονιά πιο έτοιμη απ’ όσο είμασταν φέτος.

Κάνω σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά. Και τόνισε: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό.

Προτιμώ να μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Για τον Daniel δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία. Γι’ αυτό θα ενταχθεί η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην πολιτική προστασία. Πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένη η συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους και την καταγγελία ότι κατά κύριο λόγο είναι αναξιοποίητα κονδύλια της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χρήση των αδιάθετων και η ευελιξία στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά. Καμία χώρα δεν πετυχαίνει 100% απορροφητικότητα.

Η Θεσσαλία θα ενισχυθεί και από κρατικούς πόρους γιατί η οικονομία μας είναι ισχυρή.

Δεν θέλουμε να κάνουμε κινήσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Για το ζήτημα των μεταγκαταστάσεων δεν μπορούμε να πούμε κάτι, αν δεν συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κεντρικό κράτος, να κάνει κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, που ζουν εκεί.

Πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε επιστημονικά δεδομένα για το εάν αυτό είναι κάτι απαραίτητο να γίνε

Το επιτελικό κράτος

Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργού. Είναι ένας τρόπος διοίκησης. Λειτούργησε στην καταστροφή της Θεσσαλίας. Εγινε αμέσως το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα και κάθε υπουργός ασχολήθηκε με τον τομέα του. Αυτό σημαίνει συντονισμός και επιτελικό κράτος.

«Δεν καταλαβαίνω πως φταίει το επιτελικό κράτος για ένα τέτοιου μεγέθους φυσικό φαινόμενο. Δεν καταλαβαίνω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο. Να μην υπάρχει συντονισμός;».

Το κράτος έχει πολλά ζητήματα στην κάθετη λειτουργία του. Ποιος κάνει τι. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό.

Η συνάντηση με Ερντογάν

Εξαιρετικά θετικό είναι ότι αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ στρατηγική. Βούλησή μου ήταν πάντα να συνομιλούμε και όταν διαφωνούμε να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είπε.

Εκτίμησε δε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει την Δύση. Είναι σημαντικό πολιτισμένα να συμφωνούμε που διαφωνούμε.

Συγχώνευση του γραφείου στη Βουλή με το γραφείο Θεσσαλονίκης

Από τη στιγμή που είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης θεωρώ λογικό να συγχωνευθεί το γραφείο μου στη Βουλή με το γραφείο εδώ.

Την πόλη την βλέπω πιο αισιόδοξη, αλλά και πιο επιφυλακτική απέναντι πχ στα έργα υποδομών.

Βλέπω μια πόλη δυναμική, με τουρισμό με νέο αεροδρόμιο, τα πανεπιστήμια απελευθερωμένα Όταν έρθει και το μετρό θα αλλάξει την όψη της πόλης. Θα δώσει καταλυτική απάντηση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Οδεύουμε προς μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας

Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές. Πρέπει να δούμε και την ευθύνη του να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί. Πιστεύω ναι ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας.

Πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Είναι δύσκολη η συζήτηση, αλλά είναι αναπόφευκτη.

Από το 2024 το έκτακτο τέλος σε πολυτελή ξενοδοχεία

Ως προς το τέλος διαμονής, είναι λογική επιλογή να αυξηθεί κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας για ένα αποθεματικό, που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την Ελλάδα όμορφη.

Πώς θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και τη δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν χρηματοδότηση. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει μία πρόσθετη προσπάθεια να δώσει χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν τις τράπεζες.

Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών αποφάσεων και εξαγγελιών για το νέο ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται. Θα στηρίξει την χρηματοδότηση για ψηφιακό μετασχηματισμό, πράσινο μετασχηματισμό, προώθηση δεξιοτήτων.

Έχουμε κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων. Το μέγεθός τους είναι ένας παράγοντας που βοηθά την ανταγωνιστικότητα.

Για φοροδιαφυγή, παραβατικότητα, αυθαιρεσίες

Το ζήτημα αυτό όντως αποτελεί την καραμέλα πολλών κυβερνήσεων. Καμία δεν το αντιμετώπισε στη ρίζα του. Είμαστε όμως αποφασισμένοι τώρα.

Γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 και 300 ευρώ. Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ στο να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, σε στοχευμένους ελέγχους, στον εντοπισμό της παραβατικότητας.

Θα μπορούμε να ελέγχουμε ποια είναι η έκταση που κάποιος μισθώνει σε μία παραλία. Ο ίδιος ο πολίτης θα γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας, μικρής μεσαίας και μεγάλης.

Όταν δεν υπάρχει νομιμότητα, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα.

Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μία κυβέρνηση κρίνεται συνολικά

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές, μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο των επιλογών της. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας στο 41%. Η συνολική εικόνα θα κριθεί από τους πολίτες.

Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι πολιτικοί δεν υπάρχουν

Η άποψή μου είναι πως είναι καλό οι υπουργοί σε τακτά διαστήματα να δοκιμάζονται. σε νέα χαρτοφυλάκια.

Σκέφτηκα πολύ ποιος υπουργός μπορεί να υπηρετήσει σε ποιο υπουργείο. Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι πολιτικοί δεν υπάρχουν. Πάντα συνομιλώ με τους υπουργούς. Δεν είναι πιόνια. Πολύ συχνά έρχονται με τα δικά τους σχέδια, τις προτάσεις.

Το πρώτο κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα: Δεν μπορώ να κρίνω σε 2 μήνες αν κάποιος είναι αποτελεσματικός σε 2 μήνες.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά: Εκεί μπορώ να κρίνω ακαριαία.

Έχουμε δει σε 2,5 μήνες την αλλαγή 2 υπουργών και σύγχυση αρμοδιοτήτων. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι το rotation απέτυχε;

Η υποχρεωτική ασφάλιση

Είναι πολύ δύσκολο να καλύπτονται οι καταστροφές από τον προϋπολογισμό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Πρέπει να μας απασχολήσει αυτό συνολικά. Ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης;

Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλεια της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική.

Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε πως θα βοηθήσει το κράτος. Όσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο μικρότερα είναι τα ασφάλιστρα. Θα συνομιλήσουμε γι’ αυτό με την ασφαλιστική αγορά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζονται αλλαγές στον ΕΛΓΑ που λειτουργεί με κανονισμό του 1950.

 Οι 3 τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας – «Ο αγώνας απαιτεί συγκρούσεις»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι η ακρίβεια. Το να πέφτει ο πληθωρισμός από μόνος του δεν γίνεται.

Η ακρίβεια είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους:

α) ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα επιδόματα. Δεν είναι δομική λύση

β) Σταθερή, μόνιμη αύξηση του εισοδήματος – Θα δουν σημαντικοί αύξηση των μισθών οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι. Θα δουν αυξήσεις οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με τις 3ετίες.

γ) Λειτουργία της αγοράς: Η ΔΥΜΕΑ κάνει πολύ συστηματικά ελέγχους.

Έχουμε τη δυνατότητα να ερευνούμε αν αυξήσεις που γίνονται είναι πραγματικά δικαιολογημένες. Η παραγωγή της Θεσσαλίας επλήγη. Πρέπει οι εταιρείες να εξηγούν τι οδηγεί στις αυξήσεις. Ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος, απαιτεί συγκρούσεις. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες.

Δεν είναι εύκολο να κερδίσουμε τη μάχη αυτή, αλλά θα τη δώσουμε. Στέλνουμε μήνυμα στην αγορά πως το κράτος θα είναι αμείλικτο.

Δεν θα δεχθώ μία λογική καπιταλισμού χωρίς όρια

Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης απευθύνονται πρωτίστως στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Για αυτό και αρνήθηκα τα οριζόντια μέτρα.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μία πολιτική επιλογή, θα συνεχίσουμε να το ενισχύουμε.

Η επιδοματική πολιτική είναι γενναιόδωρη, πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική.

Η ανεργία υποχωρεί και πιστεύω ότι θα πέσει πολύ σύντομα κάτω από το 10%. Για αυτό και πήρα την απόφαση για ξεπάγωμα των 3ετιών.

Δεν μπορούμε ή πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Δεν θα δεχθώ μία λογική καπιταλισμού χωρίς όρια.

Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ

1.000 γιατροί και 4.000 νοσηλευτές θα είναι στη θέση τους τους επόμενους μήνες. Υπάρχει ένα ζήτημα αποχώρησης από το ΕΣΥ. Δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από αυτό που γινόταν και άλλες χρονιές. Θέλουμε σίγουρα να μπορούμε να πληρώνουμε γιατρούς και νοσηλευτές καλύτερα.

Από το 2023 έχουμε αύξηση 10% στις απολαβές του προσωπικού του ΕΣΥ.

Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας είναι προτεραιότητα: Αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με προσλήψεις, αλλά με δομές, οργάνωση και αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση δεν ήθελε να συμμετέχει»

Έχουμε πετύχει πολλά, που δεν ήταν αυτονόητα. Δεν μιλάω για αυτό που ζουν στη Λιβύη. Στη Γερμανία πχ δεν έχουν σήμερα 112. Και αυτό δεν είναι ένα μήνυμα για εκκένωση. Είναι η συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών.

Η επιλογή του πολιτικού προϊσταμένου στο υπουργείο είναι επιλογή του πρωθυπουργού, που κρίνεται και αυτός για αυτή.

Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση δεν ήθελε να συμμετέχει. Για να ξεκαθαρίσω τη σκιά που ίσως να υπάρχει.

Για Σπαρτιάτες: Πρέπει να γίνει συζήτηση για τη χρηματοδότηση του κόμματος

«Οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι ίδιοι φαντάζονται. Η ΝΔ ψήφισε μια ρύθμιση προεκλογικά. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται αντίστοιχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος κατά πόσον μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος. Ωστόσο ο νόμος λέει ότι αν εκλεγεί κάποιος με πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, τίθεται αυτομάτως σε αργία.

Είμαι διατεθειμένος να κάνω συζήτηση για τη χρηματοδότηση κομμάτων που συνδέονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι γνωρίζουμε. Υπάρχουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για το κατά πόσον ο Άρειος Πάγος εξαπατήθηκε για το ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών. Είναι θέμα του Ανώτατου Δικαστηρίου και όχι της κυβέρνησης.

Για αντιδράσεις στις νέες ταυτότητες: Είναι μονόδρομος

Είμαι πάντα πολύ ανοιχτός στο να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αλλα δεν μπορώ να συνομιλώ με το παράλογο. Πρέπει να έχουμε ένα σύγχρονο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Οι ίδιοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς, όταν έχουν ένα έγγραφο που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μαζικό κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων. Οι παλιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι μονόδρομος από το καλοκαίρι του 2026.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Θα επιδιώξω την αναθεώρηση του άρθρου 16 – Η συζήτηση όμως ανοίγει το 2025

Τίποτα από αυτά που έχουμε εξαγγείλει δεν χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν. Δεν θέλω να αναλύσω ένα θέμα, που θα ανοίξει το 2025.

Θα επιδιώξω την αναθεώρηση του άρθρου 16. Χωρίς όμως και αυτό να εκλαμβάνεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Ακόμη περιμένω στο ακουστικό»: Η αναφορά στον Ν. Ανδρουλάκη

Προφανώς είμαι πάντα διαθέσιμος να συναντήσω τον ή την νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά ακόμη παριμένω στο ακουστικό.

Για υπόθεση Μπελέρη: Δεν θα σταματώ να εγείρω το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απευθείας στον πρωθυπουργό Ράμα

Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, αλλά και της στέρησης της δυνατότητας να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης. Είναι παραβίαση του Κράτους Δικαίου και θα θέσει εμπόδια στην ευρωπαική πορεία της Αλβανίας.

Στο πρόσωπο της Ελλάδας η μειονότητα στην Αλβανία πρέπει να αισθάνεται ότι έχει έναν σύμμαχο για τα αυτονόητα. Δεν θα σταματώ να εγείρω το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απευθείας στον πρωθυπουργό Ράμα, την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται. Αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της πιο οργανικής ένταξης στη ζωή των πανεπιστημίων. Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με τους πρυτάνεις, που έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της κανονικής αστυνομίας. Όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ., όπως πχ σε καταλήξεις κτιρίων για να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Μέσα στην 4ετία το ζήτημα θα έχει επιλυθεί

Για ΛΟΑΤΚΙ + δικαιώματα: Έγινε σημαντική πρόοδος την προηγούμενη 4ετία. Έχουμε 20 δράσεις, που έχουν υλοποιηθεί.

Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης σε αυτή την 4ετία. Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να τη φέρουμε στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Ισχύει ότι έχω πει. Μέσα στην 4ετία θα το έχουμε επιλύσει.

close menu