Πολιτική

Μητσοτάκης: Βήμα πίσω στην επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές

Σέβομαι την Εκκλησία, θέμα ισότητας το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η επιλογή ανήκει στην πολιτεία, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο - Θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές η τροπολογία για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

Στις συναντήσεις που έκανα στο Νταβός έγινε φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ήδη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη και περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, επεσήμανε.

Η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς δείκτες, χρειάζεται περισσότερη ελευθερία και μικρότερες ανισότητες. Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ αν δεν συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες; αναρωτήθηκε.

Η χώρα μας ανήκει πολιτικά και πολιτισμικά στη Δύση. Οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Κράτος δικαίου δεν νοείται χωρίς επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σημείωσε. Ολοκληρώνουμε μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια με το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει συγχώνευση πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες και θα υλοποιηθούν με βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είπε ότι το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς με τους βουλευτές. Επιδιώκεται κυρίως η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων. Είναι κάτι που ισχύει ήδη σε 36 χώρες. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί η συζήτηση έγινε νηφάλια. Στον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις, τις σέβομαι.

Είναι σημαντικό ότι εξηγήθηκε τι δεν θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο (σ.σ. παρένθετη μητέρα και όρους ‘γονέας 1’ ‘γονέας 2’). Το νομοσχέδιο προσθέτει δικαιώματα σε λίγους και δεν αφαιρεί από τους πολλούς.
Ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Ετσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Θέλω να είμαι σαφής: Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η επιστολική ψήφος

Σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο και τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γυρίζουν την πλάτη στο σχέδιο νόμου με αφορμή την τροπολογία για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. «Η φωνή των πολιτών έχει άλλη βαρύτητα στις δυο κάλπες;» αναρωτήθηκε και ζήτησε από τα δυο κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και να απορρίψουν την τροπολογία.

Η τροπολογία αυτή αν καταψηφιστεί θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu