Πρόσωπα

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Ακυβέρνητο καράβι η αγορά ομολόγων

Ο διάσημος οικονομολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Χάσαμε την οικονομική άγκυρα. Χάσαμε την τεχνική άγκυρα και χάσαμε την άγκυρα της πολιτικής»

Η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην αγορά ομολόγων  μπορεί να αποδοθεί στην απουσία όλων των αγκυρών της, υπογράμμισε ο επιφανής οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ – Εριάν.

«Χάσαμε την οικονομική άγκυρα. Χάσαμε την τεχνική άγκυρα και χάσαμε την άγκυρα της πολιτικής», υπογράμμισε ο Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή. «Αυτό που βλέπουμε είναι αυτή η τεράστια αστάθεια. Μέχρι στιγμής, είμαστε τυχεροί που όταν έχουμε υπερβάσεις προκαλείται κάποιου είδους αντίδραση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο μέρος της εβδομάδας, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα με βάση τα λόγια των αξιωματούχων της Federal Reserve. Μέχρι την Τετάρτη, οι αποδόσεις μετατοπίστηκαν υψηλότερα λόγω ανησυχιών για επίμονο πληθωρισμό, που επαναλήφθηκε από μια θερμότερη από την προβλεπόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Πέμπτη. Την ίδια μέρα, η αγορά είχε τη χειρότερη μέρα της από τον Μάρτιο του 2020 κατά ένα μέτρο, όταν η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και 19 μονάδες βάσης, ενισχύοντας φόβους για νέα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης 5% για τα 10ετή ομόλογα. Την Παρασκευή, οι αποδόσεις των 30 ετών μειώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, χαλαρώνοντας μέρος του ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με αυτά τα αφηγήματα που έχουν εγκατασταθεί στην αγορά: “μην ανησυχείτε, η Fed θα πρέπει να κάνει λιγότερα γιατί οι αγορές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα”. Αυτό δεν λειτουργεί τόσο εύκολα. Είναι μια πολύ περίπλοκη προοπτική της αγοράς», είπε. «Ο σημαντικός κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αυτή τη στιγμή είναι η ασυνήθιστη αστάθεια. Έχει την τάση να σπάει τα πράγματα. Αυτό έχουμε δει στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν απίστευτα ανθεκτικό και θα πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για αυτό».

Αυτό αφήνει το ερώτημα εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής της φέτος.  Οι αξιωματούχοι της Fed είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουν στο στόχο τους 2%. Αλλά ο Ελ-Εριάν προειδοποιεί ότι υπάρχει «κίνδυνος» στην προσπάθεια να φτάσει σε αυτό το επίπεδο πολύ γρήγορα. Ελπίζει ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το τρέχον επιτόκιο αναφοράς φέτος για χάρη της οικονομικής σταθερότητας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu