Ο οίκος αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της τράπεζας σε Ba1 από Ba2, καθώς βλέπει στήριξη του πιστωτικού προφίλ από τη βελτίωση της κερδοφορίας και την ισχυρές καταθέσεις
H Moody’s αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό.
Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1.
H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Moody’s επισημαίνει ακόμα ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας στηρίζεται από τη βελτίωση της κερδοφορίας της Eθνικής Τράπεζας.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν, η Eθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα φθηνά δάνεια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η Moody’s αναφέρει ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας.
Στον αντίποδα, ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΥΠΑ: Αύξηση 10% των επιβατών στα 24 αεροδρόμια το πρώτο δίμηνο του 2026
- ΤτΕ: Αυξήθηκαν σε 80 δισ. ευρώ τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα που διαχειρίζονται οι servicers το δ’ τρίμηνο 2025
- Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Ισμαϊλ Χατίμπ
- Lidl και η UEFA αλλάζουν τα δεδομένα στα σχολεία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
- Πράσινο φως για τα 20 τομεακά προγράμματα των 11,8 δισ. ευρώ στο νέο ΕΠΑ
- ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2026
- Η Αυστρία μειώνει τον φόρο στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης
- ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση 0,3% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








