Η αντιπολίτευση ζητά συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήση προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση Predator
Το ζήτημα των υποκλοπών παραμένει στην πολιτική επικαιρότητα όσο κυβέρνηση και ανώτατη δικαιοσύνη το θάβουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα την Τρίτη ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθούν σε ακρόαση πρόσωπα που θεωρούνται κρίσιμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο αίτημα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτής της Intellexa που συνδέεται με το λογισμικό Predator, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι νέες αποκαλύψεις και δηλώσεις γύρω από την υπόθεση δημιουργούν ανάγκη για κοινοβουλευτικές εξηγήσεις.
Για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, απαιτείται να συγκεντρωθεί συγκεκριμένος αριθμός υπογραφών από τα μέλη της Επιτροπής.
Η συζήτηση αφορά δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, το ποιος γνώριζε ή είχε ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, και δεύτερον, αν υπήρξε σύνδεση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, όπως έχει αποδειχθεί από πραγματικά περιστατικό στο μονομελές δικαστήριο.
Τον Ιούλιο του 2024 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας στη χρήση του παράνομου λογισμικού.
Μεταγενέστερα, ελληνικό δικαστήριο έκρινε ένοχους τον Ταλ Ντίλιαν και τρία ακόμη πρόσωπα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την υπόθεση Predator, με τους ίδιους να αρνούνται τις κατηγορίες και τον Ντίλιαν να δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυτές οι χώρες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πιο γρήγορα
- «Δεν υπάρχουν κανονισμοί στην Ελλάδα»: Το Paris Match για τον θάνατο Μαζωνάκη
- Ενωμένη Ιρλανδία θέλει ο Τραμπ: «Θα συμβεί» – Τι απαντά το Λονδίνο
- Οι νέοι εκατομμυριούχοι της AI: Το άγνωστο «σύνδρομο» που εμφανίζεται στη Silicon Valley
- Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
- Φωτιά τώρα στη Χαλκιδική – Ήχησε το 112
- Δημοσκόπηση Prorata: Κυβερνητική αλλαγή ζητά η πλειοψηφία – «Κουμπωμένοι» οι πολίτες μετά τη ΔΕΘ
- Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου – Εξετάζεται δολιοφθορά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








