Διεθνή

Ντάλιο: Κίνα και Ιαπωνία μπορεί να περιορίσουν τις αγορές αμερικανικών ομολόγων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο ιδρυτής της Bridgewater προειδοποιεί για πιθανή υποχώρηση της ζήτησης για αμερικανικό χρέος από δύο από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές, την ώρα που οι αποδόσεις των Treasuries κινούνται σε υψηλά πολλών δεκαετιών

Νέο καμπανάκι για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων έκρουσε ο Ρέι Ντάλιο, εκτιμώντας ότι η Κίνα και η Ιαπωνία ενδέχεται να εμφανιστούν λιγότερο πρόθυμες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με τον ίδιο ρυθμό το αμερικανικό δημόσιο χρέος.

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του χρέους τους, με την Ιαπωνία και την Κίνα να αποτελούν δύο από τους βασικούς διεθνείς παίκτες στην αγορά Treasuries. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γεωπολιτικές εντάσεις περιορίζουν την επιθυμία του Πεκίνου να αυξάνει διαρκώς την έκθεσή του σε αμερικανικούς τίτλους, ενώ και η Ιαπωνία θα μπορούσε να επαναπατρίσει μέρος των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με νέο ρεκόρ 24 ετών για το 30ετές

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και την πορεία των επιτοκίων της Fed πυροδοτούν νέο κύμα πωλήσεων στην αγορά κρατικού χρέους. Η απόδοση του 30ετούς άγγιξε το 5,70%, ενώ το 10ετές κινείται πάνω από το 5,3%

Ο Ντάλιο επανέλαβε παράλληλα την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια κρίση χρέους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εάν δεν περιοριστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Οι δηλώσεις του αγγίζουν την αγορά ομολόγων που βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών τίτλων έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και την πορεία του δημόσιου χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται γύρω από το 5,3%, με την άνοδο του κόστους δανεισμού να αντανακλά τη μειωμένη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο χωρίς υψηλότερη αποζημίωση. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο την Ουάσιγκτον: οι πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους έχουν αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, επηρεάζοντας Ευρώπη και Ασία.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

TAGS:

close menu