Οικονομία

Οι εταιρείες που αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους επόμενους μήνες

Η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών θα γίνει το επόμενο έτος και θα είναι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Μετά την δημόσια προσφορά της Optima bank για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλες εταιρείες που έχουν προγραμματίσει την  εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή εταιρειών βοηθάει αφενός την άθε μία εταιρεία ξεχωριστά αφετέρου την οικονομία συνολικά για να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επίσης βοηθάει την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή την ΕΧΑΕ. Η εισαγωγή νέων εταιρειών, αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τα δύο επόμενα έτη και σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (ως % ΑΕΠ) ήταν μόλις στο 28,5% το 2022, έναντι επιπέδων 78% πριν από την κρίση. Αν και η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολη, ο οίκος πιστεύει ότι μέχρι το 2025 ο δείκτης αυτός θα εκτιναχθεί στο 46% (περίπου 105 δισ. ευρώ, από 86 δισ. σήμερα, κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ μετά το 2025). Και σε αυτό θα έχει βοηθήσει καταλυτικά η εισαγωγή νέων εταιρειών.

Οι εταιρείες ποιυ αναμένεται να προχωρήσουν σε δημόσια προσοφ΄ρα μετοχών το επόμενο διάστημα είναι:

Τrade Estates

Σύντομα θα υποβληθεί το ενημερωτικό δελτίο, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το 2018, ο Όμιλος FOURLIS αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μέσω της νέας θυγατρικής του εταιρείας με την επωνυμία TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ. Το 91,9% ανήκει στη Fourlis και το 8,11% της Autohellas,

Συμμετοχή στην Trade Estates, απέκτησε η Μαριάννα Λάτση μέσω του family office της και αποκτά το 4,2% της ΑΕΕΑΠ έναντι 8 εκατ. Η εταιρεία διεκδικεί το Smart Park της Reds και η διαπραγμάτευση είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Οrilina Properties
 Έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα διενεργήσει IPO για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ Οrilina Properties, με το το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της να ξεπερνά τα 130 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023 ενώ προχωρά στην υλοποίηση των έργων δημιουργίας κατοικιών και ιδιωτικής λέσχης στο Ελληνικό. Η Εταιρεία αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τ.μ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με τίμημα 24 εκατ.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εισαγωγή της εταιρείες Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών, που εκμεταλλεύεται το αεροδρομιο “Ελ. Βενιζέλος”. Η δημόσια προαφορά τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2024. Δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρείας μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά μια κίνηση που θα επανασυστήσει την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιρειών ξαναβάζοντας δυνατά το Χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιρειών.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών και το οποίο θα διατεθεί μέσω του Χ.Α. Το υπόλοιπο κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%). Η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

Helleniq Energy- ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επίσης, αναμένεται από την αγορά η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση στα Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Η πρώτη απόπειρα μετοχοποίησης για το 50,1% των μετοχών της εταιρείας έγινε το 2019 αλλά κηρύχθηκε άγονη. Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση. Η αξία της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω του Χρηματιστηρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να εξετάζει σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Helleniq Energy και οι πληροφορίες θέλουν την εξαγορά του από το ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια μετοχοποίηση της εταιρείας.

Lamda Malls θυγατρική της Lamda Development

Το α΄εξάμηνο του 2024 αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Lamda Malls, η θυγατρική της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Oδυσσέας Αθανασίου . Στόχος της μητρικής Lamda είναι κάτω από τη Lamda Malls να περάσουν οι έξι νομικές οντότητες καθεμιά εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και ένα εμπορικό κέντρο. Δηλαδή τα 4 υφιστάμενα: Τhe Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen) και τα δύο νέα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η τρέχουσα αξία των 4 υφιστάμενων εμπορικών κέντρων ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός. Η δημόσια εγγραφή σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα μπορέσει να φτάσει και τα 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της Lamda Malls και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu