Οικονομία

«Πάμε στοίχημα» Σκρέκα για αρνί και κατσίκι: Όχι πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό το Πάσχα

Ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κόβει την κορδέλα μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκο Λαβίδα, στο εξαγωγικό hub της Θεσσαλονίκης

"Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι", είπε ο υπ. Ανάπτυξης εκφράζοντας την αισιοδοξία του κατά τα εγκαίνια του Hub της ΑΒ Βασιλόπουλος στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Ο υπ. Ανάπτυξης συνεχίζει σε κάθε δημόσια δήλωσή του να… προβληματίζει τον Έλληνα καταναλωτή ως προς τη νοημοσύνη και την πραγματικότητα της ακρίβειας που βιώνει το πορτοφόλι του κάθε φορά που ψωνίζει τρόφιμα στην αγορά. Τώρα, θα προβληματίσει και την ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώνει κάθε φορά τα στοιχεία του επίμονου πληθωρισμού, καθώς της χρεώνει χρονοκαθυστέρηση…

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής τελετής εγκαινίων τους εξαγωγικού Hub της ΑΒ Βασιλόπουλος στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ο υπ. Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας είπε ότι ναι μεν καταγράφεται αποπληθωρισμός, που σημαίνει ότι τα μέτρα της ελληνικής πολιτείας σιγά σιγά αποδίδουν, αλλά όπως πρόσθεσε ότι “έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται συνολικά και να αποκλιμακώνονται και έτσι να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από 9 ευρώ το κιλό θα «φεύγει» από το μαντρί το αρνί για το Πάσχα

Σε τι τιμές θα κυμανθεί το αρνί φέτος το Πάσχα - Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις και τις εξαγωγές

Υπογραμμίζοντας “δεν εφησυχάζουμε μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται και να φτάσουν εκεί που πρέπει να είναι”, ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τους “επόμενους μήνες θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και στις βασικές κατηγορίες που είναι αναγκαίες για την διαβίωση των ελληνικών νοικοκυριών”.

“Έχουμε τάσεις αποπληθωρισμού στο σύνολο όλων των προϊόντων και αυτό φαίνεται ότι το παρακολουθεί και η ΕΛΣΤΑΤ, που έχει μια χρονοκαθυστέρηση. Ο πληθωρισμός μέσα σε δύο μήνες πήγε από το 8,3% στο 5,3%”, σημείωσε ο κ. Σκρέκας και διευκρίνισε ότι “αν δείτε στις κατηγορίες ατομικής φροντίδας και τα διάφορα είδη νοικοκυριού, είχαμε -2% και -2,5% πληθωρισμό, δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο”, τόνισε. Πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά μειώθηκαν μέχρι και 6% και συγκεκριμένα καταγράφηκε υποχώρηση από -2% μέχρι και -6%, “δηλαδή είχαμε αποπληθωρισμό, όπως επίσης και στα ψάρια”, σημείωσε.

Για τους ελέγχους, ο ίδιος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 20.000, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και τόνισε “προφανώς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, δεν πρόκειται να τα σταματήσουμε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “συνεχίζουμε τους ελέγχους και κάθε ημέρα ελέγχουμε προμηθευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να μην ξεπεράσουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε θεσπίσει και επιβάλλουμε πρόστιμα και τα ανακοινώνουμε”.

Ερωτηθείς για το εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η απεργία/αποχή των γεωτεχνικών στη χώρα μας μπορούν να βάλλουν τρικλοποδιά στα κυβερνητικά σχέδια για την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Σκρέκας ανέφερε: “Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις γενικότερες εξελίξεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και να διασφαλίσουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά τον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε αφορμής των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονιάς μας”, επισήμανε.

“Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι”, τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι “έχουμε ζητήσει από όλα τα σούπερ μάρκετ η τιμή του αρνιού να είναι στα περσινά επίπεδα ή χαμηλότερη. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε”, επισήμανε.

Ειδικά για το αρνί και το κατσίκι, λέγοντας ότι θα συμπεριληφθεί στο καλάθι των νοικοκυριών, είπε: “θεωρούμε ότι η τιμή για αρνί και κατσίκι θα πρέπει να είναι αν όχι χαμηλότερα, σίγουρα τότε στα 10 ευρώ το κιλό”. Για την ισχύ του πασχαλινού καλαθιού για τους νονούς, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι “δικαιούνται και αυτοί να έχουν πασχαλινό καλάθι, ώστε να στηριχτούν στην πολύτιμή τους αποστολή να δώσουν χαρά στα βαφτιστήρια τους”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu