Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.ά.
Φτωχότερος έγινε ο κόσμος των γραμμάτων, καθώς ο γνωστός ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στη ζωή του εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, ως επιμελητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και ως κειμενογράφος.
Ο Μιχάλης Γκανάς είχε εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, όπως «Ακάθιστος Δείπνος» (1978), «Μαύρα Λιθάρια» (1980), «Γυάλινα Γιάννενα» (1989) και «Παραλογή» (1993). Επίσης, έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία, με έργα όπως «Μητριά πατρίδα» (2007) και «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2010).
Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, o Ara Dinkjian, κ.ά.
Το 1994 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για το έργο του Παραλογή και το 2011 βραβεύτηκε για το σύνολο του ποιητικού του έργου από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης το 2021 ήταν ανάμεσα στους finalists του The Anglo-Hellenic League Runciman Award για το δίγλωσσο βιβλίο του A Greek Ballad: Selected Poems, (Yale University Press 2020), καθώς και στους finalists του διεθνούς κύρους βραβείου Neustadt International Prize for Literature 2021 για το ίδιο βιβλίο.
Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από βαθιά συναισθηματική φόρτιση και συχνά αντλεί έμπνευση από την ηπειρώτικη παράδοση και τα προσωπικά του βιώματα. Η γραφή του συνδυάζει την απλότητα με την εκφραστική δύναμη, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σέρρες: Έρευνες μέχρι τα σύνορα για τον βαρυποινίτη που απέδρασε
- Συναγερμός στην αγορά πετρελαίου: Μόλις για 5 έως 7 ημέρες επαρκούν τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας
- OpenAI: Δεν θα μπει στο χρηματιστήριο το 2026 – Η μεγάλη απόφαση Άλτμαν
- Χρηματιστήριο έως τις 20:00 στη Νότια Κορέα: Γιατί αλλάζει τις ώρες συναλλαγών
- Θάνατος Μαζωνάκη: Από το Κολωνάκι στις Κυκλάδες – Το σχέδιο των γιατρών για πελάτες με «γερά πορτοφόλια»
- Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Κίνητρα 5.000 ευρώ και νέα έργα
- Ανδρουλάκης από ΔΕΘ 2026: 13ος μισθός, 13η σύνταξη και 120 δόσεις – «Όλα είναι κοστολογημένα»
- Υπόθεση Μαζωνάκη: Η προειδοποίηση από το 2019 για τις κυτταρικές θεραπείες – Είχαν ενημερωθεί ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








