Η άνοδος των τιμών της ενέργειας ενισχύει τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας
Υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς το άλμα στις τιμές του πετρελαίου αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας.
Η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης (spot) σημείωσε πτώση 0,3% στα 4.334,31 δολάρια ανά ουγγιά στις 03:30 GMT, μετά τη συμπλήρωση τριών διαδοχικών εβδομάδων υποχώρησης την Παρασκευή.
Παράλληλα, τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού κατέγραψαν απώλειες 0,8%, διαμορφούμενα στα 4.375,00 δολάρια.
Ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξησή του των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι επενδυτές τιμολογούν πλέον πιθανότητα περίπου 86,5% για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη και την Τετάρτη, ποσοστό αισθητά αυξημένο σε σχέση με το 67% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Ευρέως αναμενόμενη θεωρείται επίσης η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή.
Ο επίμονος πληθωρισμός και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη έχουν ενισχύσει την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, εν όψη των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και της απουσίας ενδείξεων αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάνω από 65 εκατ. ευρώ σε 64.261 δικαιούχους e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή
- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις
- ΔΕΔΔΗΕ: Σήμερα οι προσφορές για το διαγωνισμό ανίχνευσης φωτιάς στο δίκτυο, με τεχνικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
- Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού
- Σταθεροποιητικές τάσεις για το δολάριο εν αναμονή της Fed
- Πίεση στο χρυσό λόγω πετρελαίου και εκτιμήσεων για αύξηση επιτοκίων
- Πιέσεις στην Ασία από AI, πετρέλαιο και επιτόκια
- Πτώση στις ασιατικές αγορές με φόντο τις τεχνολογικές μετοχές
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









