Διεθνή

Πως οκταπλασιάστηκε η τιμή της τομάτας στην Ινδία

Προσφέροντας απροσδόκητα κέρδη στους καλλιεργητές αλλά και στέρηση στους φτωχούς καταναλωτές.

Ο οκταπλασιασμός των τιμών της τομάτας έχει κάνει ορισμένους Ινδούς αγρότες να θησαυρίζουν, αν και τα απροσδόκητα κέρδη τους μπορεί να είναι βραχύβια λόγω της πιθανής αύξησης των πρώτων υλών τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι λιανικές τιμές ήταν 178 ρουπίες (2,20 δολάρια) το κιλό στο Δελχί την Κυριακή, που σημαίνει ότι έχουν κάνει άλμα πάνω από 700% από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο τροφίμων. Ο αντίστοιχος εθνικός μέσος όρος ανερχόταν σε σχεδόν 120 ρουπίες εκείνη την ημέρα.

Η αύξηση  προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που διατάραξαν τις προμήθειες. Αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να στερούνται προσωρινά τις τομάτες, που είναι συστατικό στοιχείο των βασικών ινδικών πιάτων. Αλλά οι παραγωγοί εμφανίζονται κατενθουσιασμένοι.

Ο αγρότης Ishwar Gaykar δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Sonali, οι οποίοι καλλιεργούν ντομάτες σε 12 στρέμματα (4,9 εκτάρια) γης κοντά στο Junnar στο δυτικό κρατίδιο Maharashtra, έχουν αποκομίσει κέρδος περίπου 24 εκατομμυρίων ρουβλίων μέχρι στιγμής κατά την τρέχουσα περίοδο, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ζευγάρι, το οποίο απασχολεί 60 έως 70 εργάτες καθημερινά για τη φροντίδα των χωραφιών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τομάτας στην περιοχή. Ο Ishwar έχει γίνει πλέον διάσημος, καθώς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν ουρά για να του πάρουν συνέντευξη.

“Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι ντομάτες έπιαναν μόλις 2,5 ρουπίες το κιλό”, δήλωσε ο Ishwar, ο οποίος υπέστη ζημία περίπου 2 εκατομμυρίων ρουπιών την ίδια περίοδο του 2021. “‘Εχουμε μικρή προμήθεια, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη”.

Το ζευγάρι έχει παραδώσει περίπου 350 τόνους τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να πουλήσει σύντομα άλλους 150 τόνους, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν. Θερίζουν τρεις συγκομιδές κάθε χρόνο, με την τρέχουσα σοδειά να έχει διάρκεια 120 έως 140 ημερών.

Οι παραδόσεις έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές στις μεταφορές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων και τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές, ενώ ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς και άλλα λαχανικά έχουν ακριβύνει. Το ζήτημα έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και συζητείται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους καταναλωτές να κατηγορούν τόσο τον βροχερό καιρό όσο και τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να διαθέτει τομάτες σε μειωμένες τιμές σε πολλά σημεία, χρησιμοποιώντας φορτηγάκια. Αυτό παρουσιάζει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ντομάτες γενικά κοστίζουν περισσότερο κατά τους βροχερούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά η εκτίναξη ήταν ασυνήθιστη φέτος.

Ενώ οι τιμές αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με τη βελτιωμένη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, οι καλλιεργητές χαίρονται με την τρέχουσα ευνοϊκή κατάσταση που επικρατεί.

“Δεν έχω δει ποτέ τα προϊόντα μου να παίρνουν τόσο υψηλές τιμές”, δήλωσε ο Mahendra Nikam, του οποίου οι ντομάτες έπιασαν 130 ρουπίες ανά κιλό στο Surat, μια πόλη στο κρατίδιο Gujarat. “Λιγότερο από δύο μήνες πριν, οι αγρότες ήταν κυριολεκτικά αναγκασμένοι να πετάξουν τις ντομάτες ή να ταΐσουν με αυτές τα ζώα”.

close menu