Πολιτική

Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για την επιστολική ψήφο στη Βουλή

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία

Έντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση στην τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, ενώ αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ. Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Η κα Κεραμέως, κατέθεσε την τροπολογία με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, με κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, να θέτουν το εξής ερώτημα: Γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική στις Ευρωεκλογές αλλά να πρέπει να πάρει το αεροπλάνο για κάποιες ώρες, προκειμένου να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.

Όσον αφορά, στο ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu