Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Σημαντικές προόδους διαπιστώνει στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt τονίζει μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας, η οποία χάρη στις μεταρρυθμίσεις, έχει απτά αποτελέσματα και μάλιστα περισσότερα από ότι παραδέχονται πολλοί στη Γερμανία».

Ενώ επαινεί τις ελληνικές προσπάθειες για εφαρμογή του μνημονίου, καθιστά συγχρόνως σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις στη κυβέρνηση και ότι τα συμφωνηθέντα δεσμεύουν τη χώρα ανεξάρτητα από το ποιος την κυβερνά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέγκλινγκ πιστοποιεί στην Ελλάδα ότι έχει κάνει «μεγάλες προόδους» σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι πλέον το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής του ESM μιλά για απτά αποτελέσματα, ειδικά σε ότι αφορά το ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρότι όμως έχουν γίνει πολλά, συμπεράνει ο κ. Ρέγκλινγκ, η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επικαλούμενος εκτίμηση του ΟΟΣΑ ο Κλάους εκφράζει την πεποίθηση ότι αν η χώρα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά τότε θα έχει δυνητικά τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη.

«Αναπροσαρμογές ναι, αλλά οι στόχοι παραμένουν»

Όσο αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον τρόπο κάλυψης μελλοντικών κενών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει την προληπτική πιστωτική γραμμή ως «μια από τις επιλογές».

Ανεξάρτητα όμως από τη λύση που θα βρεθεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του 1,8 δισ. ευρώ είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθιστά σαφές ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις στη ελληνική κυβέρνηση ακόμη και αν αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το Γιούρογκρουπ γνωρίζει τη σχετική πολιτική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα «όμως οι κανόνες ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αποκλείει σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα «ορισμένες αναπροσαρμογές, χωρίς όμως να αμφισβητηθούν οι στόχοι του προγράμματος».

Οικονομία

close menu