Οικονομία

Σταϊκούρας : Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει αναπτυξιακό βηματισμό

Στην επισήμανση ότι έξι χρόνια μετά το ξέσπασμά της κρίσης η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Cassa Depositi e Prestiti.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται έμφαση στις επενδύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την δέσμευση των κρατών-μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Όπως είπε, οι ρίζες, τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της μακράς, βαθιάς και συστημικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής, κρίσης είναι σε όλους γνωστά, αλλά δυστυχώς, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της.

«Σήμερα, αυτό που απαιτείται, είναι η ενδυνάμωση της διαδικασίας Ευρωπαϊκής ενοποίησης, ώστε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα να βγει πιο δυνατό από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα πλαίσιο δημιουργικής αλληλεγγύης, είναι η επίτευξη και διασφάλιση «ισορροπίας» μεταξύ των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και των αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί καθοριστικά η απασχόληση και να τονωθεί η συνοχή, σε Ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτή τη συγκυρία πιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η Cassa Depositi e Prestiti στην Ιταλία και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Cassa Depositi e Prestiti αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας με ενεργητικό του ξεπερνάει τα 300 δισ. ευρώ. Οι βασικές δραστηριότητες του επικεντρώνονται:

    Στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων οργανισμών.

    Στη χρηματοδότηση έργων υποδομών και παραγωγής ενέργειας.

    Στην στήριξη της ιταλικής οικονομίας, με την παροχή, μεταξύ άλλων, ρευστότητας σε μικρομεσαίες, κυρίως εξαγωγικές, επιχειρήσεις.

    Στην απόκτηση συμμετοχών σε επιχειρήσεις «στρατηγικού εθνικού συμφέροντος».

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Cassa Depositi e Prestiti αποβλέπει:

    Στη συγχρηματοδότηση διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος, στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού.

    Στη συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στις δύο γειτονικές χώρες.

    Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων, συνεδρίων και κινητικότητας προσωπικού.

close menu