«Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, δήλωσε η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη
Μια συμφωνία που θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφονται στην Ελλάδα είναι «κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας.
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη είπε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων – γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα – που ελήφθησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Έρχεται καθώς ο Κιρ Στράμερ και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για συνομιλίες στην Downing Street την Τρίτη, αν και ο εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Τα γλυπτά δεν συζητήθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με επίσημο λογαριασμό που κυκλοφόρησε το Νο 10.
Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι έχουν προχωρήσει πρόσφατα οι συνομιλίες για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεταφορά των γλυπτών στην Αθήνα.
Το καθεστώς των γλυπτών έχει υπάρξει πηγή διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για δεκαετίες, σημειώνει το BBC.
Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είχαν κλαπεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον λόρδο Έλγινo, ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτει αυτή τη θέση και τονίζει ότι αποκτήθηκαν “νόμιμα”. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μουσείου συνεχίζονται από το 2021.
Η καθηγήτρια κα Σταματούδη τόνισε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει πως “μια συμφωνία είναι κοντά”, αλλά δεν γνωρίζει αν ήταν “πολύ κοντά”.
Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι “μυστικές”, είπε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει “αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού”.
Το θέμα προκάλεσε διπλωματική διαμάχη πέρυσι, όταν ο τότε πρωθυπουργός του Η.Β. Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη αφού ο τελευταίος είχε υπονοήσει ότι θα τη χρησιμοποιούσε για να αναδείξει το θέμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χούθι: Νέα επίθεση με drones στο διυλιστήριο της Aramco στη Τζαζάν
- Αεροδρόμια ΥΠΑ: Νέα υψηλά στην επιβατική κίνηση – Άνοδος 5,1% στο επτάμηνο
- Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά» στο Μενίδι
- Ευρωπαϊκές αγορές: Αντοχές κοντά στα ιστορικά υψηλά, «βουτιά» στα μέταλλα και ράλι σε Adyen – Maersk
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Η Hellenic Cables αναλαμβάνει από τον ΑΔΜΗΕ έργο 1,5 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση Κορίνθου – Κω
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









