Οικονομία

Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,8% η ευρωζώνη

Από 3,7% τον Δεκέμβριο - Πάνω από 6% η πτώση στις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (που απεικονίζει τις συνθήκες του πληθωρισμού) στην Ελλάδα τον Ιανουάριο  σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Εναν μήνα τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 3,7% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,5%.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε 0,9%.

Στην ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε οριακά στο 2,8% τον Ιανουάριο από 2,9% τον Δεκέμβριο. Η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη – οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μειωθεί στο 2,7% – δοκιμάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fed: Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεδρίαση – Πονταρίσματα για μείωση τον Μάρτιο

Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές δίνουν πλέον 54,3% πιθανότητες να προβεί η Fed σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο

O λόγος της υποχώρησης δεν είναι άλλος από τις τιμές της ενέργειας. Οπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν στην ευρωζώνη πάνω από 6%. Αντίθετα, αύξηση είχαν οι κατηγορίες προϊόντων τρόφιμα, υπηρεσίες και μη ενεργειακών προϊόντων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu