Οικονομία

Στουρνάρας: Παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας οι εξαγωγές

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνηγορεί για τη σπουδαιότητα των εξαγωγών ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τούτο συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης του ΣΕΒΕ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους stress tests τους τελευταίους μήνες και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και ήρθε η ώρα η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά τους να αξιοποιηθεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην υποστήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του Συνδέσμου για το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη διαδικασία των «stress tests».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η σημερινή αδυναμία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα των ελληνικών εξαγωγών, όπου το διάστημα Ιαν-Αύγουστος 2014 καταγράφηκε κάμψη κατά 4% (συμπ. πετρελαιοειδών) σε ετήσια βάση.

Κατά συνέπεια, η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και η μείωση του κόστους χρήματος κρίνονται αναγκαίες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον για τον Έλληνα επιχειρηματία να ανταγωνιστεί διεθνώς επιχειρήσεις από χώρες, οι οποίες όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και δανείζονται με σαφώς πιο χαμηλό κόστος χρήματος.

Όπως τονίζεται, αυτή τη στιγμή, ακόμα και οι ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καλούνται να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων (καθορισμένη διάρκεια έως €250 χιλ.) ξεπερνάει το 7%, όταν για ανάλογη χρηματοδότηση μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, μια γαλλική περίπου 2,5%, ενώ κάτω του 5% είναι το κόστος για μια ιταλική.

Αίτημα του ΣΕΒΕ είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5%, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους χρήματος στα επίπεδα του 4%, ώστε να επανεκκινηθούν οι παραγωγικές μονάδες και να ανακοπεί η πτώση των εξαγωγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται η στενή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και με τους επιχειρηματικούς φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και δεν θα παραμείνει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ένα λογιστικό μέγεθος.
 

close menu